Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/12

Διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την Πρωτομαγιά!





Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ!

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κοτζιά, καλούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας για την απεργία της Πρωτομαγιάς με κεντρικό σύνθημα: «Κανείς μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε».

Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, του οποίου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία πάνω από έξι μήνες.

Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Τρίτη, καθώς και για φέτος η Πρωτομαγιά εξομοιώνεται με Κυριακή και κηρύσσεται υποχρεωτική αργία.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι εργαζόμενοι την επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργαστούν, μόνο την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους.

Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά!

Δεμένα θα παραμείνουν αύριο τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι μηχανικοί του εμπορικού ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), τα κατώτερα πληρώματα μηχανής («Ο Στέφενσων»), οι μάγειροι και οι ναύτες πραγματοποιούν 24ωρη απεργία στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Αν και η ΠΝΟ έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (08.00 - 12.00) για την εργατική Πρωτομαγιά, τα τρία ναυτεργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία από σήμερα τα μεσάνυχτα μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα. Η απεργία αφορά μόνο τον Πειραιά.

Τα δρομολόγια από τα νησιά όπως επίσης και από όλα τα άλλα λιμάνια της χώρας θα εκτελεστούν κανονικά. Γι' αυτό και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ήδη τροποποιήσει σχετικά τα δρομολόγιά τους. Τα πρωινά πλοία για Κυκλάδες δεν θα αποπλεύσουν, καθώς τα περισσότερα θα διανυκτερεύσουν σε κάποιο νησί αντί για τον Πειραιά, ώστε την Πρωτομαγιά να κάνουν δρομολόγια επιστροφών στο πρώτο λιμάνι. Το «Ηighspeed 4» και το «Blue Star Δήλος» θα επιστρέψουν αύριο από Σαντορίνη στον Πειραιά, ενώ το «Blue Star Ιθάκη» από Μύκονο. Αντίστοιχα το «Speedrunner IV» θα επιστρέψει αύριο από Μήλο, Σέριφο, Σίφνο. Το μεσημεριανό δρομολόγιο του «Blue Star Νάξος» για Δωδεκάνησα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3/5, ενώ το «Blue Star Πάρος» αναμένεται να αναχωρήσει γύρω στις 23.00 και όχι στις 17.30 για Κυκλάδες. Τα βραδινά πλοία για Δωδεκάνησα και Κρήτη αναμένεται να αναχωρήσουν με καθυστέρηση.

Πως θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς!

Με προβλήματα θα πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο αύριο, Πρωτομαγιά, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες στις κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένοι για όλη την ημέρα θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του προαστιακού σιδηροδρόμου, καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.

Από τις 7.30 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα κινηθούν τα λεωφορεία, ενώ από τις 8 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ.