Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/11

Ε.Ε.: Αποφασισμένη να «χτυπήσει» την πειρατεία στα ανοικτά της Σομαλίας


Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής, με ιδιαίτερη έμφαση στις ακτές της Σομαλίας προκειμένου να περιορίσει την πειρατεία, επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η Επιχείρηση «Atalante», που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008, προβλέπει προς το παρόν επεμβάσεις στη θάλασσα κατά των πειρατών που δρουν κατά μήκος των ακτών της Σομαλίας και στον Ινδικό Ωκεανό, όπου αποτελούν μια σημαντική απειλή για τις διεθνείς θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές.

«Οι νέοι κανόνες επέμβασης που προβλέπονται από την Ε.Ε. θα επιτρέπουν την καταστροφή των υποδομών που ανήκουν στους πειρατές στις παραλίες, αλλά όχι την ανάπτυξη στρατευμάτων στη χώρα. Οι πρώτες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο, αλλά οποιαδήποτε γερμανική συμμετοχή σε μια ευρύτερη παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από την υιοθέτηση μιας νέας εντολής από το Κοινοβούλιο», επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Μια ευρωπαϊκή επιτροπή ασφάλειας, η οποία σχηματίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου, πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στις επιχειρήσεις κατά των πειρατών που αποθηκεύουν στις ακτές, όπλα, ταχύπλοα και καύσιμα.

Περίπου 200 άνθρωποι κρατούνται μέχρι στιγμής όμηροι από Σομαλούς πειρατές, υπενθύμισαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης κατά της πειρατείας την περασμένη εβδομάδα.

Από την έναρξη της επιχείρησης Atalante, τον Δεκέμβριο του 2008, 2.317 ναυτικοί κρατούνταν όμηροι για περίπου πέντε μήνες, ενώ το ρεκόρ φθάνει τους 19 μήνες.








zougla.gr