Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/11

Μια ιστορία απο φως, στο φως

«Μια ιστορία από φως, στο φως» θα φιλοξενείται από σήμερα Δευτέρα στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης . Η έκθεση παρουσιάζει ...


την εξέλιξη των φωτιστικών μέσων από τη βυζαντινή περίοδο (4ος-15ος αι.) έως τις μέρες μας. Η ιστορία που διηγείται η έκθεση ξεκινά από τους πυρσούς και τα δαδιά, τις εστίες και τα λυχνάρια, τα κεριά και τις καντήλες, συνεχίζεται με τις λάμπες πετρελαίου και φτάνει ως το λαμπτήρα πυράκτωσης, γιατί και αυτός «διά του πυρός» λάμπει.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερεις ενότητες :

- Φως εκ φωτιάς (Αναφέρεται στην οικειοποίηση της φωτιάς από τον άνθρωπο).
- Ο φωτισμός στο Βυζάντιο (παρουσιάζονται τα ταπεινά ή περίτεχνα φωτιστικά μέσα που αναπτύχθηκαν κατά την Βυζαντινή περίοδο με καύσιμη ύλη το λάδι , το κερί , το ζωικό λίπος και τα ρητινούχα ξύλα)
- Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών (Εδώ, σημειώνεται και καταδεικνύεται η παρουσία των λατρευτικών κτιρίων τριών θρησκειών στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης.
- Η μεγάλη τομή (Η τελευταία αυτή ενότητα παρουσιάζει τα φωτιστικά σκεύη της παραδοσιακής κοινωνίας με τη χρήση και ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, αέριο), ενώ υπογραμμίζει τη μεγάλη τομή στην εξέλιξη των φωτιστικών μέσων με την επινόηση του ηλεκτρικού λαμπτήρα στο 2ο μισό του 19ου αι. και την ταχεία διάδοση του ηλεκτροφωτισμού).
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο, στις 19.30. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά (εκτός Πέμπτης) από τις 9 π.μ-15.30 μ.μ .με γενική είσοδο 1 ευρώ. Ειδικά κάθε Τετάρτη η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 9 π.μ-21.30 μ.μ.