Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/7/11

Εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια του Οδυσσέα Ελύτη


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου επιτοίχιου ανάγλυφου με τη μορφή του Ελύτη, έργο που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης καθηγητής Θόδωρος Παπαγιάννης.

Στην εκδήλωσε μίλησαν η σύντροφος του Ελύτη Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο εκ των δημιουργών της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης αλλά και πρόεδρος της Νίκος Κούνδουρος.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης στην ειδικά διασκευασμένη μικρή λαδαποθήκη του βιομηχανικού μνημείου. Το βράδυ,στο μικρό αίθριο του Ελαιοτριβείου Βρανά, έγινε συναυλία με έργα του Γιώργου Κουρουπού, πάνω σε ποίηση Ελύτη.

Δυο ακόμα συναυλίες πάντα στο χώρο του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά, έγιναν η μια χθες και η δεύτερη γίνεται σήμερα.

Η πρώτη συναυλία, χθες Σάββατο με έργα του Γιώργου Κουρουπού πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένα ποιήματα της Σαπφώς - σε νεοελληνική απόδοση του ποιητή - καθώς και μια τιμητική αναφορά σε παλιότερες μελοποιήσεις ποιημάτων του Ελύτη από το Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Η δεύτερη μεγάλη συναυλία με μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, γίνεται σήμερα Κυριακή, στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας αυτής η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με τη συνοδεία του Στέφανου Κορκολή στο πιάνο, θα ερμηνεύσει, 27 χρόνια μετά την πρώτη του εκτέλεση, το κλασσικό πλέον έργο «Προσανατολισμοί» του Ηλία Ανδριόπουλου, που αποτελείται από μελοποιημένα μέρη της ομώνυμης πρώτης ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη.



newsbeast.gr