Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/11

Αυστραλία: "Θα υπάρξει τιμωρία για τον φονιά του στρατιώτη μας"

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, έδωσε υπόσχεση πως θα βρεθεί και θα τιμωρηθεί αναλόγως ο Αφγανός στρατιώτης που σκότωσε Αυστραλό συνάδελφό του, κατά την διάρκεια κοινής περιπολίας που έκαναν. Πρόκειται για τον 25χρονο Άντριου Γκόρντον Τζονς.

Όπως είπε η κ. Γκίλαρντ: «Θα κάνουμε ότι απαιτείται για να βρεθεί ο δράστης», ενώ ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, Άνγκους Χιούστον, έκανε λόγο για «μια ιδιαίτερα άσχημη μέρα για την χώρα», καθώς σημειώθηκαν 2 θάνατοι Αυστραλών στρατιωτών που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν, ανεβάζοντας στους 26 τον συνολικό αριθμό των Αυστραλών που έχασαν τη ζωή τους από το 2001, όταν αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά δυνάμεις του αυστραλιανού στρατού στη χώρα.

Ο δεύτερος Αυστραλός στρατιώτης, ο Μάρκους Σιν Κέις, πιλότος ελικοπτέρου, σκοτώθηκε όταν το Σινούκ στο οποίο επέβαινε συνετρίβη για άγνωστους λόγους στο έδαφος.

Ο Αυστραλός υπουργός Αμύνης, Στίβεν Σμιθ, εξέφρασε την λύπη του για τους δύο θανάτους, αλλά σημείωσε πως η Αυστραλία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν γιατί «τα εθνικά συμφέροντα επιβάλουν την εξόντωση της τρομοκρατίας». Προειδοποίησε πάντως ότι «αναπόφευκτα» θα υπάρχουν και άλλα θύματα.

Η Αυστραλία έχει αναπτύξει δύναμη περίπου 1.500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
blog