Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/9/20

Αυτό που μας γαληνεύει τη ψυχή, αξίζει να το φέρνουμε κοντά μας πιο συχνά

Αυτό που μας γαληνεύει τη ψυχή, αξίζει να το φέρνουμε κοντά μας πιο συχνά

Τι είναι αυτό που μας γαληνεύει; Τι συμβολίζει για τον καθένα από εμάς την ηρεμία; Τι είναι αυτό τελικά που μας κάνει να νιώθουμε γεμάτοι στο τέλος της ημέρας;
Για όλους υπάρχει κάτι το οποίο μας δημιουργεί όμορφα συναισθήματα, γαληνεύει το μυαλό και την ψυχή, ηρεμεί το σώμα και τη σκέψη μας. Η θάλασσα, το χιόνι, ένα έργο τέχνης, ένα βιβλίο, ένα αναμμένο τζάκι ή μία κούπα καφές σε ένα όμορφο μέρος; Ό,τι και αν είναι αυτό που ταιριάζει σε εμάς και μας προσφέρει στιγμές ηρεμίας, πρέπει να το αποζητάμε και να το φέρνουμε κοντά μας πολύ συχνά.

Ακόμα και αν είναι ένα μέρος στο οποίο δεν μπορούμε να πάμε ανά πάσα στιγμή, μπορούμε σίγουρα να βρεθούμε με τη δύναμη του μυαλού μας. Να φανταστούμε δηλαδή ότι είμαστε εκεί, επιστρατεύοντας όλες μας τις αισθήσεις ώστε να νιώσουμε το αίσθημα της ηρεμίας και της γαλήνης που τόσο έχουμε ανάγκη.
Σκεφτείτε το σαν μία μορφή διαλογισμού. Κλείστε τα μάτια, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και βρεθείτε με τη φαντασία σας εκεί όπου αισθάνεστε ήρεμοι και ασφαλείς. Νιώστε όλα τα συναισθήματα που θα είχατε αν πράγματι βρισκόσασταν εκεί και αφιερώστε το χρόνο που χρειάζεται. Σκέψεις, εικόνες και μυρωδιές που συνοδεύουν τη στιγμή, επανέρχονται στη μνήμη σας ή δημιουργούνται στη φαντασία σας και αφήνεστε σε αυτή την αίσθηση έως ότου να είστε σε πλήρη γαλήνη με τον εαυτό σας.
Σκέψεις άγχους και καθημερινότητας είναι αναπόφευκτο να εισβάλλουν στο μυαλό και να σας βγάζουν από την κατάσταση ηρεμίας που είστε, αλλά μόλις αντιληφθείτε ότι συμβαίνει αυτό, δεν έχετε παρά να τις απομακρύνετε και να επαναφέρετε ξανά το μυαλό σας στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτό μπορείτε να το κάνετε για δέκα με είκοσι λεπτά καθημερινά σε έναν χώρο ήσυχο που να αισθάνεστε άνετα και που θα γνωρίζετε ότι δεν θα σας ενοχλήσουν.
Αν πάλι αυτό που προσφέρει ηρεμία σε εσάς είναι το να διαβάζετε ένα βιβλίο, να γράφετε, να ζωγραφίζετε ή να κάνετε οτιδήποτε μπορεί να λάβει χώρα στην καθημερινότητα, πρέπει να το εισάγετε στο πρόγραμμα σας, όπως όλα εκείνα που κάνετε έτσι και αλλιώς και ξέρετε ότι δεν μπορούν να αναβληθούν. Αν δεν το αντιμετωπίσετε έτσι, κατά πάσα πιθανότητα θα το αναβάλλετε ξανά και ξανά γιατί πάντα θα υπάρχει κάτι πιο «σημαντικό» που θα πρέπει να το αντικαταστήσει.
Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι επίπονοι και κουραστικοί για το σώμα αλλά και για το μυαλό και την ψυχή και οφείλουμε στον εαυτό μας να τον ξεκουράζουμε επαρκώς αν θέλουμε να τον διατηρούμε υγιή και δυνατό, με το να του παρέχουμε έστω και λίγες στιγμές ηρεμίας καθημερινά.
Είναι πολύ τυχεροί οι άνθρωποι που μπορούν και βρίσκουν τη γαλήνη σε απλά πράγματα, έστω και για λίγη ώρα κάθε μέρα. Συνήθως το να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας και μόνο δεν χρειάζεται πάνω από μισή με μία ώρα την ημέρα για να είναι αρκετό.
Όσα πράγματα και αν έχουμε να φέρουμε εις πέρας, υπάρχει πάντα χρόνος και για τον εαυτό μας. Οι φράσεις όπως «είμαι πολύ κουρασμένος για να γυμνάζομαι» ή «ποιος έχει χρόνο τώρα να διαβάζει βιβλίο ή να διαλογίζεται;» είναι δικαιολογίες που βρίσκουμε για να κάνουμε άλλα πράγματα, παραμελώντας τον εαυτό μας και την ανάγκη μας να είμαστε ψυχικά ήρεμοι και ισορροπημένοι.
Εσάς τι σας ηρεμεί και σας γαληνεύει; Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεφεύγετε από το άγχος της καθημερινότητας και να αισθάνεστε γεμάτοι;
Σκεφτείτε το, απαντήστε και βάλτε το στο καθημερινό σας πρόγραμμα από σήμερα κιόλας, χωρίς άλλες αναβολές.