Σελίδες

Thessaloniki video tour

23/8/20

Ο αντικομφορμισμός είναι ο σίγουρος δρόμος προς την καινοτομία

Ο αντικομφορμισμός είναι ο σίγουρος δρόμος προς την καινοτομία

Η δημιουργικότητα είναι η διαδικασία κατά την οποία κάτι μοναδικό και συνάμα χρήσιμο γεννιέται και αυτή ακριβώς η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε καινοτομία. Οι μοναδικές δημιουργίες απαιτούν ευελιξία σκέψης και δεξιότητες που θα δώσουν χώρο σε ασυνήθιστες ιδέες. Ιδέες που αμφισβητούν το συμβατικό και προκαλούν το status quo.

Μια ποικιλόμορφη ομάδα μπορεί να δημιουργήσει νέες ιδέες, αντλώντας από την ποικιλία εμπειριών από διαφορετικές σκέψεις, απόψεις, δεξιότητες και περιβάλλοντα. Η πνευματική διαφορετικότητα, η πολλαπλότητα των ιδεών, οι φιλοσοφίες και οι οπτικές είναι οι κύριοι παράγοντες που συνεισφέρουν στη δημιουργικότητα και στην καινοτομία.
Όμως, όταν βρισκόμαστε μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η πνευματική διαφορετικότητα δεν εκτιμάται, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Αξιόλογοι εφευρέτες και καινοτόμοι της ιστορίας σκέφτονταν και συμπεριφέρονταν διαφορετικά από τους άλλους και ήταν αντικομφορμιστές. Συχνά τους προσδιόριζαν ως «ταραχοποιούς», όπως ο Αϊνστάιν που ήταν ο μόνος πτυχιούχος από το τμήμα του που δεν μπορούσε να βρει εργασία μετά την αποφοίτησή του, επειδή κανένας από τους καθηγητές του δεν δεχόταν να γράψει συστατική επιστολή γι’ αυτόν εξαιτίας της «περίεργης» συμπεριφοράς του.
Η Georgia O’Keefe, την οποία απέρριπταν τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της όταν μετακόμισε από το Wisconsin στη Virginia. Ήταν δυνατή και ανεξάρτητη, ως ενήλικας, και πολλοί μέσα από τον ανδροκρατούμενο καλλιτεχνικό κόσμο την έβλεπαν με στραβό μάτι, επειδή δεν «χωρούσε» στις φυλετικές νόρμες.
Ο Nelson Mandela, που τον επέκριναν όταν αποφάσισε να σταματήσει έναν προκαθορισμένο και προαποφασισμένο γάμο, αρνούμενος να ακολουθήσει την παράδοση της φυλής του· και ως ενήλικας, είχε δεχτεί απειλές και είχε απορριφθεί επανειλημμένως από την χώρα του η οποία κυριαρχείτο από λευκούς.
Οι Άινστάιν, O’Keefe, και Mandela μοιράζονταν την αντικομφορμιστική στάση, ένα από τα 27 κοινά χαρακτηριστικά των πιο αξιόλογων πρωτοπόρων της ιστορίας, που άλλαξαν τον κόσμο μέσα από τις μοναδικές ιδέες τους. Τα ακόλουθα βήματα περιγράφουν πως μπορούν να θρέψουμε μια αντικομφορμιστική στάση ώστε να πρωτοπορήσουμε, να αφήσουμε το στίγμα μας μέσα από την μοναδικότητά μας.

Βήμα 1ο: Γνωρίστε τον εαυτό σας

Η αντισυμβατικότητα ξεκινά με τη βαθιά επίγνωση της μοναδικότητάς μας, με την καλλιέργεια της άνεσης απέναντι σε αυτή. Εδώ χρειάζεται να βρείτε το θάρρος να απορρίψετε τις προσδοκίες των άλλων από τη ζωή σας.

Βήμα 2ο: Εκφραστείτε

Η αντικομφορμιστική στάση ζωής είναι ομολογουμένως άβολη. Γι’ αυτό χρειάζεται ανθεκτικότητα και προθυμία αντίστασης στο συμβατικό. Όσο κι αν σας επικρίνουν και σας απορρίπτουν, προχωρήστε με θάρρος, υπερασπιζόμενοι τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντά σας. Μπορεί να νιώθετε ότι η κοινωνία σας καταπιέζει, αλλά εσείς εκφραστείτε όπως θέλετε, είτε μέσω της σεξουαλικότητάς σας, του επαγγέλματος, της θρησκείας, της γλώσσας ή του τρόπου ζωής σας.

Βήμα 3ο: Χτίστε την τέχνη σας

Αντί να συγκρίνεστε με άλλες επιτυχημένες προσωπικότητες και να εύχεστε να ήσασταν σαν αυτές, χτίστε τις δυνάμεις σας, εστιάζοντας σε αυτό που κάνετε καλύτερα. Το κυριότερο συστατικό εδώ είναι η αφοσίωση. Αναζητήστε ευκαιρίες για καινοτομία μέσω δικτύωσης, συνεργασιών και διαγωνισμών.

Βήμα 4ο: Προσθέστε τη μοναδική σας πινελιά

Αξιολογήστε συνεχώς το έργο σας, ώστε να μπορείτε να βελτιώνεστε και στη συνέχεια προσθέστε τη μοναδικότητά σας, αφού «βουτήξετε» στον καταπληκτικά πολυσύνθετο εσωτερικό σας κόσμο. Γιατί η καινοτομία, το πρωτότυπο και το καινούριο βρίσκεται βαθιά μέσα σας και περιμένει να εκφραστεί.