Σελίδες

Thessaloniki video tour

9/8/20

Πώς μπορούμε να είμαστε φιλόδοξοι και παράλληλα ικανοποιημένοι με όσα έχουμε

Πώς μπορούμε να είμαστε φιλόδοξοι και παράλληλα ικανοποιημένοι με όσα έχουμε

Ήμουν γύρω στα 30 όταν ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι είχα εθιστεί στις φιλοδοξίες μου. Πριν από αυτή, απλά θα έλεγα ότι ήμουν πολύ προσηλωμένη στους στόχους μου, ότι ήμουν δυναμική, ανεξάρτητη και σκληρά εργαζόμενη. Και πράγματι ήμουν παθιασμένη με την εργασία και τους στόχους μου. Το πρόβλημα ήταν πως συνεχώς μετακινούσα τη γραμμή τερματισμού.

Κάθε αγώνας μου άνοιγε νέους ορίζοντες και μου δημιουργούσε νέες ελπίδες, και πολύ σύντομα έχτιζα νέες φιλοδοξίες. Αυτό συνέβαινε τόσο συχνά που ο συνεχής αγώνας έγινε ο τρόπος ζωής μου, και άρχιζα να νιώθω την κάθε νίκη σαν μια μικρή παύση απλά πριν συνεχίσω τον αγώνα.
Αν αυτή η ιστορία σας θυμίζει τη δική σας, τότε μάλλον έχετε εθιστεί στη φιλοδοξία όπως κι εγώ. Τα κίνητρα μπορούν να μετατραπούν σε μανία και πριν το καταλάβετε, να καταλήγετε να περνάτε κάθε μέρα και νύχτα κυνηγώντας κάτι και μη απολαμβάνοντας τίποτε από το δώρο της ζωής που σας δόθηκε.
Σε αυτή την περίπτωση, ήρθε η ώρα να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να κάνετε μια μεγάλη παύση. Μην επιτρέπετε στα οράματα και στο εργασιακό σας πάθος να μετατραπούν σε ακόρεστη δίψα για περισσότερα. Θα καλύψει τα πάντα με την ετικέτα «δεν είναι αρκετό» και θα απομακρύνει κάθε ίχνος απόλαυσης των μικρών και μεγάλων νικών σας. Και κάπως έτσι θα καταλήξετε επιτυχημένοι χωρίς να είστε ευτυχισμένοι.


Ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι δυνατό να είστε τόσο φιλόδοξοι, όσο και ικανοποιημένοι. Μπορείτε να αγαπάτε τη ζωή σας και να είστε αφοσιωμένοι στην αναδημιουργία της. Πώς;

1. Πάρτε χρόνο για να γιορτάσετε ό,τι έχετε πετύχει

Κάντε λίστες (νοητές ή γραπτές) με τα πράγματα που έχουν πάει καλά, με τα σημαντικά μαθήματα που έχετε πάρει και με ό,τι έχετε ήδη πετύχει. Μην συγκρίνεστε με τους άλλους, μην βάζετε τρικλοποδιά στον εαυτό σας και σίγουρα μην βυθίζεστε μέσα στο χάος όλων των πραγμάτων που έχουν να γίνουν ακόμα. Εστιάστε επιτέλους σε όλα όσα έχουν ήδη γίνει. Δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας, γιορτάζοντας την τελευταία σας επιτυχία.

2. Ενσυνειδητότητα

Έχετε μάλλον ακούσει αυτή τη λέξη τόσες φορές που αρχίζει να χάνει τη σημασία της, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο εσωτερικός διάλογος και η ενσυνειδητότητα αποτελούν σχεδόν πάντα το κλειδί για να βρείτε ικανοποίηση στο τώρα και να αναγνωρίσετε τις συμπεριφορές που είναι έτοιμες να γίνουν δυσλειτουργικές.
Απομακρυνθείτε για λίγο από τον ακούραστο αγώνα σας, συγκεντρωνόμενοι μόνο στο πού και πώς είστε στη στιγμή. Αποκτήστε δηλαδή επίγνωση στο παρόν. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να οργανώνει πράγματα για το μέλλον, κοιτάξτε γύρω σας, τον διπλανό σας, αποκτήστε οπτική επαφή και χαμογελάστε.

3. Εξασκήστε την καλοσύνη

Η φιλοδοξία μπορεί να καλλιεργήσει έναν έντονο ανταγωνισμό που μας κρατά αποσυνδεδεμένους από τους άλλους. Μην πέφτετε στην παγίδα να βλέπετε συνεχώς τους άλλους εχθρικά, ανταγωνιστικά. Όλοι συνδεόμαστε με κάποιο τρόπο και χρειαζόμαστε τους άλλους. Οπότε θα μας κάνει καλό να θρέψουμε τις σχέσεις μας, να νιώσουμε τη ζεστασιά της καλοσύνης και τα οφέλη της βαθιάς αλληλεπίδρασης, η οποία θα μας ικανοποιήσει με έναν τρόπο που κανένας στόχος δεν θα καταφέρει ποτέ.

4. Γίνετε διασκεδαστικοί

Προσοχή, εδώ δεν λέμε απλά «διασκεδάστε». Δεν χρειάζεται απλά να διασκεδάσετε, αλλά να γίνετε οι ίδιοι διασκεδαστικοί, ευχάριστοι. Θυμηθείτε τα πράγματα που κάποτε σας έφερναν χαρά ή βγείτε έξω και δοκιμάστε καινούρια. Ξεκινήστε μια νέα περιπέτεια που δεν σχετίζεται με την καριέρα και τις φιλοδοξίες σας.
Για το μικρόβιο της φιλοδοξίας, όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ανούσια και «σπατάλη χρόνου», αλλά δεν είναι. Η βίωση της χαράς και του ενθουσιασμού είναι ο πραγματικός σκοπός της ζωής. Γιατί όταν μεγαλώσετε, δεν θα σκέφτεστε απλά τα βιβλία που έχετε εκδώσει ή τα χρήματα που θα έχετε βγάλει. Θα σκέφτεστε τις στιγμές, τις ευχάριστες αναμνήσεις και τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σας.