Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/7/20

Θυμός: Ένα υγιές συναίσθημα που χρειάζεται να μάθουμε να χειριζόμαστε

Θυμός: Ένα υγιές συναίσθημα που χρειάζεται να μάθουμε να χειριζόμαστε

Ο θυμός ερμηνεύεται ως το συναίσθημα του ανθρώπου, το οποίο τον καλεί να λάβει δράση απέναντι σε μία κατάσταση που τους βλάπτει, είτε σωματικά, είτε συναισθηματικά, είτε ψυχικά. Είναι μία επαγρύπνηση, μπορούμε να πούμε, του ίδιου μας του οργανισμού που μας καλεί να λάβουμε δράση απέναντι σε μία ενέργεια η οποία μας βλάπτει.

Δεν είναι απαραίτητο όμως πως εκείνος που θυμώνει έχει υποχρεωτικά και το δίκιο με το μέρος του. Μπορεί ένας άνθρωπος να μένει απαθής τη στιγμή εκείνη που πρέπει να δράσει και να μην είναι νωχελικός, ενώ ένας άνθρωπος μπορεί να είναι βίαιος και κακοποιητικός χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.
Ο θυμός δεν είναι κακό συναίσθημα. Είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας και όταν εκφράζεται και σωστά, μπορεί να δράσει και προστατευτικά για την ίδια μας τη ζωή. Το πρόβλημα αφορά τη μη σωστή διαχείρισή του ή τη μετατόπιση του ίδιου σε άλλα άτομα που δεν ευθύνονται για την άσχημη ψυχολογία μας ή αυτό που μας συμβαίνει. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο λόγω συνθηκών να κρατάμε μέσα τα άσχημα συναισθήματά μας για ένα πρόσωπο, με αποτέλεσμα να τα ξεσπάμε σε άτομα που δεν έχουν καμία ευθύνη για αυτά και είναι τις περισσότερες φορές μέλη της οικογένειάς μας.
Ο θυμός πρέπει να εκφράζεται και να μην θάβεται μέσα μας. Αλλά πρέπει εξίσου να εκφράζεται και με σωστό τρόπο. Είναι καλύτερο να εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας με ήπιο τρόπο και να προσπαθούμε μέσω του διαλόγου και της επικοινωνίας να λύνουμε τα προβλήματα της επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα.
Σε καμία περίπτωση, ο θυμός δεν πρέπει να εκφράζεται με σωματική βιαιότητα και άσκηση βίας σε άλλα πρόσωπα. Είναι σημαντικό οι διαφωνίες μας να επιλύονται με ήρεμο τρόπο και με σεβασμό στο άλλο πρόσωπο.
Είναι εξίσου σημαντικό να βρούμε και άλλους εναλλακτικούς τρόπους να ξεσπάμε το θυμικό μας. Όταν αισθανόμαστε θυμωμένοι, είναι καλύτερο να βγαίνουμε εκείνη τη στιγμή και να πηγαίνουμε μία βόλτα ή να ασχολούμαστε με μία άλλη δραστηριότητα, μέχρι το αρχικά έντονο συναίσθημα να περάσει και να επέλθει η λογική σκέψη. Εξίσου, χρήσιμη ιδέα είναι να έχεις ένα μαξιλάρι στο οποίο να ξεσπάς επάνω του τα αρνητικά σου συναισθήματα.
Ο θυμός είναι υγιές συναίσθημα, είναι απαραίτητος για έναν άνθρωπο, δείχνει την αγάπη μας για εμάς και την άρνησή μας να επιτρέψουμε σε μία ενέργεια να μας βλάψει. Εξίσου όμως, πρέπει να δώσουμε βάση και στον τρόπο στον οποίο τον εκφράζουμε και τον εκδηλώνουμε.