Σελίδες

Thessaloniki video tour

6/2/20

Ομαδική ψυχοθεραπεία: Τα οφέλη που μας προσφέρει ένα ισχυρό σύστημα στήριξης


Ομαδική ψυχοθεραπεία: Τα οφέλη που μας προσφέρει ένα ισχυρό σύστημα στήριξης


Για πολλούς ανθρώπους, η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρή και αποτελεσματική από την ατομική, σύμφωνα με την Judye Hess, κλινική ψυχολόγο που ειδικεύεται σε ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες.

Υπάρχουν πολλά είδη ομαδικής ψυχοθεραπείας και αυτό αναδεικνύει στα έργα του και ο Irvin Yalom: κάποιες ομάδες εστιάζουν στην διαπροσωπική μάθηση. Τα μέλη μιλούν για το πώς νιώθουν σε σχέση με τους άλλους. Στις ομάδες στήριξης, τα μέλη εστιάζουν περισσότερο στο τι συμβαίνει στη ζωή τους εκτός της ομάδας.
Υπάρχουν και τα υβριδικά groups, όπου συμβαίνουν και τα δύο. Υπάρχουν επίσης και ομάδες ψυχοεκπαίδευσης, όπου οι συντονιστές διδάσκουν συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως διαχείριση θυμού. Οι ομάδες συνίστανται από 4 έως 10 άτομα και συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα για 90 λεπτά. Μπορούν να έχουν μικρή διάρκεια ζωής ή και μεγάλη από 5 έως 10 χρόνια. Σε τι είναι όμως χρήσιμη η ομαδική θεραπεία;


Μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι

Σύμφωνα με τον Yalom: Πολλοί ασθενείς έρχονται στη θεραπεία με τη σκέψη ότι είναι οι μοναδικοί που έχουν πληγωθεί τόσο πολύ, ότι είναι οι μόνοι που φοβούνται, που έχουν ενορμήσεις, κακές σκέψεις, άγχος και φαντασιώσεις. Αν και είναι αλήθεια πως ο καθένας είναι μοναδικός και βιώνει συγκεκριμένες συνθήκες, κανείς μας δεν είναι μόνος σε αυτό τον αγώνα. Η ομαδική ψυχοθεραπεία μειώνει την απομόνωση και την αποξένωση.

Διευκολύνει την προσφορά και την αποδοχή στήριξης

Μία παρεξήγηση που επικρατεί για το είδος αυτό της ψυχοθεραπείας είναι ότι τα μέλη περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν με τον θεραπευτή, αλλά αυτό δεν ισχύει. Τα μέλη ενθαρρύνονται να μιλούν μεταξύ τους, να στηρίζουν ο ένας τον άλλο, να δίνουν feedback και να δένονται.

Μας βοηθά να βρούμε τη «φωνή» μας

Αυτή η επίγνωση μας προσφέρει επίγνωση των συναισθημάτων και των αναγκών μας. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς νιώθουν όταν αλληλεπιδρούν με άλλους, επειδή είναι δύσκολη η ρύθμιση και αναγνώριση των συναισθημάτων. Στην ομάδα, οι άλλοι καθρεφτίζουν αυτό που λέμε και νιώθουμε.

Μας παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας

Τα μέλη προσπαθούν πάντα να είναι αυθεντικά και αυτός είναι ο στόχος. Να μοιραστούν με τους άλλους την αλήθειά τους. Κι όταν γίνονται αποκαλύψεις ή όταν νιώθουμε ευάλωτοι, οι άλλοι είναι εκεί για να μας στηρίξουν, να μας ακούσουν και να μας κάνουν να νιώθουμε πιο γενναίοι. Η ομάδα γίνεται το δίχτυ ασφαλείας.
Φυσικά, η ομαδική θεραπεία δεν είναι για κάθε στάδιο της ζωής. Απαιτείται κάποια δύναμη και μερική αναγνώριση των αναγκών των άλλων για να λειτουργήσουμε σωστά σε ομάδα. Ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και ψυχίατρος είναι αυτοί που θα μας πουν αν είμαστε στην κατάλληλη θέση.