Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/8/19

Εσωτερική αλλαγή: 6 ενέργειες που θα μας απελευθερώσουν


Οι περισσότεροι άνθρωποι, ξεκινώντας την πνευματική αναζήτηση, στρέφονται αρχικά στη θρησκεία, ως πρώτο πεδίο. Κάποιοι τη χρησιμοποιούν ως βάση και συνεχίζουν πιο βαθιά, αλλά κάποιοι άλλοι δεν αναπαύονται και με το πέρασμα του χρόνου αρχίζουν να νιώθουν αμφιβολίες. Το αποτέλεσμα είναι να απογοητευτούν και να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει διέξοδος.

Το ζήτημα είναι ότι θεωρούν τη θρησκεία ως τον μόνο δρόμο να ανέλθουν. Στην ερώτηση «πιστεύεις στον Θεό;», θα απαντούσα με τα λόγια του Χόρχε Μπουκάι στο βιβλίο του Ο δρόμος της πνευματικότητας: “Δεν έχω δεχθεί την ύπαρξη ενός Θεού που χρειάζεται κολακείες και εγκώμια για να μας αφήνει στην ησυχία μας.
Δεν πιστεύω σε έναν Θεό που εξοργίζεται κάθε φορά που δεν κάνουμε αυτό που μας λέει, ακόμα κι αν ήταν σίγουρο πως εκείνος ήταν που το λέει. Δέχομαι την ύπαρξή του, διεκδικώ όμως το δικαίωμα να τον σκέφτομαι – ίσως γιατί έτσι με βολεύει – σαν έναν στοργικό πατέρα γεμάτο σεβασμό και κατανόηση, τρυφερό που μου δίνει τροφή και στέκει πάντα δίπλα μου με ευλάβεια. Και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού έτσι είναι όντως”.
Τι πρέπει να κάνουμε όμως προκειμένου να δούμε αυτή την εσωτερική αλλαγή που επιζητούμε και να νιώσουμε την ευδαιμονία της ύπαρξής μας;

Ενέργεια Νο 1: Ακολούθησε αυτό που σου λέει η ψυχή σου

Ακολούθησε αυτό που σου λέει η ψυχή σου. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, όπου κι αν σε πάει. Το μέσα σου ξέρει καλύτερα και δεν θα σε προδώσει. Ξεκίνα να αγαπάς τον εαυτό σου και να εργάζεσαι μαζί του.

Ενέργεια Νο 2: Πάρε την απόφαση να αφήσεις τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις

Πάρε την απόφαση να αφήσεις πίσω τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που είχες μπολιαστεί από την οικογένεια, το σχολείο, τη θρησκεία, οι οποίες είναι τόσο κολλημένες πάνω σου, που χρειάζεται καιρό για να τις ξεφορτωθείς. Θα δεις όμως στην πράξη ότι έστω και μία να διώξεις θα νιώσεις άλλος άνθρωπος. Ως περιοριστικές πεποιθήσεις ορίζουμε οποιεσδήποτε σκέψεις, αντιλήψεις ή πράξεις μας εμποδίζουν από το να δείξουμε τον καλύτερο δυνατό εαυτό μας.
“Κοίτα μην χάσεις τη δουλίτσα σου”, έλεγαν οι γονείς στο παιδί τους, οι οποίοι ήταν για όλη τους τη ζωή δημόσιοι υπάλληλοι και είχαν μάθει σ αυτόν τον τρόπο ζωής τον οποίο προσπαθούσαν να περάσουν και στα παιδιά τους. Και αν τη χάσεις τι έγινε; Υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείς να κάνεις βγάζοντας όλη τη δημιουργικότητα σου προς τα έξω. Αν δεν σου αρέσει η δουλειά σου, μπορείς να την αλλάξεις. Έχεις απεριόριστες δυνατότητες και εσωτερικά και εξωτερικά. Δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι. Σχεδόν όλοι μεγαλώσαμε με τέτοιες αντιλήψεις, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να δώσουμε μία κλωτσιά σε όλο αυτό το φορτίο και να απαλλαγούμε μια για πάντα.

Ενέργεια Νο 3: Αποδέξου τον εαυτό σου

Είναι τόσο λυτρωτικό. Σταμάτα να δείχνεις κάτι που δεν είσαι και να είσαι απλώς ο εαυτός σου με τα ελαττώματα και τα προτερήματα σου. Το συναίσθημα που ακολουθεί είναι υπέροχο επειδή δεν αγχώνεσαι πια να αρέσεις σε όλους. Γνωρίζεις καλά πλέον μέσα σου τι είσαι και αυτόματα αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση σου, ενώ παράλληλα συνειδητοποιείς ότι έχεις πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα απ’ όσα πίστευες. Αποδέξου λοιπόν τον υπέροχο εαυτό σου.

Ενέργεια Νο 4: Πάρε την ευθύνη για τη ζωή σου

Συνειδητοποίησε ότι δεν φταίνε οι άλλοι που δεν είσαι ικανοποιημένος από τη δουλειά σου, ούτε επειδή έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση, ούτε επειδή δεν έχεις βρει τον κατάλληλο σύντροφο. Το να φταίνε οι άλλοι είναι η τέλεια δικαιολογία για τη δική σου ανεπάρκεια.
Είναι δική σου ευθύνη να δημιουργήσεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις και να την αναλάβεις με οποιοδήποτε κόστος. Πάρε την ευθύνη για τη ζωή σου και άφησε την κυβέρνηση, τον προϊστάμενο σου και την άτιμη την κοινωνία να κάνουν τη δουλειά τους. Πάψε να γκρινιάζεις και αξιοποίησε αυτό το υπέροχο δυναμικό που έχεις μέσα σου. Αυτός άλλωστε είναι ο προορισμός σου.

Ενέργεια Νο 5: Σταμάτα να κρίνεις τους άλλους

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι βιώνει σε προσωπικό επίπεδο ένας άνθρωπος που του υπαγορεύει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που να φαίνεται ξένη προς εμάς, ή και ενοχλητική.
Γι’ αυτό μην ασχολείσαι με τους άλλους και αφοσιώσου στον εαυτό σου. Φυσικά και θα μπεις στον πειρασμό να το κάνεις ειδικά όταν οι συνομιλητές σου σε βάζουν στο τρυπάκι, αλλά διακριτικά επέλεξε να απέχεις. Θα νιώσεις πολύ όμορφα.

Ενέργεια Νο 6: Άλλαξε συνήθειες

Ξεκίνα να θέτεις στόχους και να τους γράφεις στο χαρτί. Πώς ζεις χωρίς στόχους; Από τους πιο μικρούς, όπως για παράδειγμα, να τακτοποιήσεις τη βιβλιοθήκη σου ή την ντουλάπα σου, μέχρι τους πιο μεγάλους, όπως το να αλλάξεις επάγγελμα.
Ξεκίνα να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη για τα μικρά και τα μεγάλα. Που έχεις δύο πόδια και δύο χέρια. Που ξυπνάς το πρωί και βλέπεις τον ήλιο. Που είναι υγιείς οι δικοί σου άνθρωποι. Που έχεις δικούς σου ανθρώπους. Απλά πράγματα, μην φανταστείτε κάτι το φοβερό, αλλά δεν είναι αυτονόητα. Χαρείτε τα λοιπόν γιατί είναι πολύτιμα.
Βαγγέλης Γερογιάννης, Δημοσιογράφος – Life Coach
Photo: Author/Depositphotos