Από αυτό το σύνολο, μόνο ένα μικρό ποσοστό μπορεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή, και ακόμα λιγότεροι καταλήγουν να πάρουν τα φάρμακα. Εάν όμως οι ασθενείς πειστούν για τα οφέλη της σωματικής άσκησης, ίσως μιλάμε για μία σημαντική εναλλακτική. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους ακαδημαϊκούς από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός ασκήσεων αντοχής, όπως το περπάτημα, το τζόγκινγκ, η ποδηλασία και το κολύμπι με προπόνηση αντίστασης, όπως τα βάρη και τα πους απς, ήταν εξίσου αποτελεσματικός όσο η μείωση της υπέρτασης σε ένα υγιές επίπεδο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να διακόψουν τη λήψη φαρμάκων, επισημαίνουν οι ερευνητές. Απλώς πρέπει να υιοθετήσουν τη συχνή σωματική άσκηση.
Ο ένας επικεφαλής, Δρ. Χουσείν Νάσι, είπε ότι ‘δεν πιστεύουμε, στη βάση της έρευνας, ότι οι ασθενείς πρέπει να κόψουν τα φάρμακα της υπέρτασης. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι χρειάζονται μία ώθηση προς τη σωματική άσκηση, πάντα συνδυαστικά με τη λήψη φαρμάκων και να επωφεληθούν αυτού του τρόπου ζωής. Η υπέρταση αυξάνει το ρίσκο καρδιακών νόσων, εγκεφαλικών και της άνοιας.