Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/3/19

Έξι τροφές που θα σας δώσουν την αναγκαία βιταμίνη D για τον οργανισμό σας



Ονομάζεται η βιταμίνη του ήλιου και υπάρχει λόγος για αυτό. Ο λόγος για την βιταμίνη D, τη βιταμίνη εκείνη που αποτελεί βασική ανάγκη για τον οργανισμό σας, όταν και ο ήλιος δεν είναι πολύ έντονος με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αναπληρώνονται με κάποιο τρόπο οι ιδιότητές του.

«Η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση της οστικής, μυϊκής και ανοσοποιητικής υγείας, κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν δηλαδή το φως του ήλιου δεν είναι ιδιαίτερα έντονο», επιβεβαιώνει η διαιτολόγος Λίζα Μπρούνο.
Με δεδομένο πως το τελευταίο που θα θέλατε τους χειμερινούς μήνες είναι να έχετε χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D στο αίμα σας, ακολουθούν ορισμένες τροφές που εμπεριέχουν πλούσιες ποσότητες βιταμίνης D:
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγγα και ο τόνος δεν είναι μόνο καλά για την καρδιά και τον εγκέφαλό σας, χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους, αλλά παρέχουν και μπόλικη βιταμίνη D. Ταυτόχρονα, το λίπος στα συγκεκριμένα ψάρια βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει αποτελεσματικά τη βιταμίνη D.
Γάλα και χυμός πορτοκαλιού
Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης στο γάλα και στον χυμό πορτοκαλιού, αν και σε σημαντικά μικρότερες ποσότητες από το λιπαρό ψάρι. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι με χυμό πορτοκάλι περιέχει περίπου το 17% της καθημερινής απαιτούμενης ποσότητας ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε γάλα περιέχει ένα 16%. Επιπλέον, μπορεί το ασβέστιο να είναι το βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών αλλά για να απορροφηθεί είναι απαραίτητη η βιταμίνη D, οπότε με το να πίνεις γάλα πετυχαίνεις και τα δύο.
Δημητριακά
Πολλά δημητριακά εμπλουτίζονται με βιταμίνη D και η καλύτερη μέθοδος είναι να τα συνδυάζετε με γάλα και χυμό πορτοκαλιού ώστε να έχετε ένα ισορροπημένο πρωινό που με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.
Αυγά
Τα αυγά δεν είναι απλά μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, αλλά ένα από αυτά περιέχει και το 7% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη D. Παρά το γεγονός ότι το αυγό έχει κακή φήμη, όλες οι οδηγίες διατροφής για το 2015 έθεσαν το όριο των 300 mg στη χοληστερίνη της καθημερινής μας διατροφής. Ένα αυγό έχει 200 mg, κάτι που σημαίνει ότι είναι ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους να τρώνε λίγα αυγά την ημέρα.
Μανιτάρια
Ορισμένα μανιτάρια αλλιεργούνται υπό το φως του ήλιου, κάτι που τα καθιστά μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Ειδικά για τους ανθρώπους που ακολουθούν χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες και δεν τρώνε αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μανιτάρια είναι η τέλεια επιλογή για πρόσληψη βιταμίνης D.