Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/19

Τέσσερις φράσεις που βλάπτουν την σχέση σας


kavgas
Μέσα σε μια σχέση υπάρχουν πολλές συζητήσεις και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι καβγάδες αλλά και αυτό είναι φυσιολογικό. Ποιος δεν έχει μαλώσει και δεν έχει διαφωνήσει έντονα μέσα σε μια σχέση; Πολλές φορές όμως το μέτρο χάνεται και οι αντεγκλήσεις γίνονται επιθετικοί προσδιορισμοί και αυτό μπορεί να βλάψει τον σύντροφο σας και την σχέση σας μαζί του.
Εάν οι εκφράσεις που θα ειπωθούν μέσα στο θυμό σας περιστρέφονται γύρω από οποιαδήποτε δυσαρέσκειά σας ή ανησυχία σας για κάποιο θέμα, θα προκαλέσουν ένταση αλλά δεν θα τραυματίσουν ψυχολογικά τον σύντροφό σας. Από την άλλη πλευρά, αν η ένταση της σύγκρουσης αυξάνεται και τα λόγια που απευθύνονται στο σύντροφο σας δεν εκφράζουν την ενόχληση σας, αλλά τον υποβαθμίζουν ή τον δυσφημούν ως άνθρωπο, το θέμα περιπλέκεται.
Παρακάτω θα δούμε τέσσερις φράσεις που δε πρέπει να πείτε ποτέ στον σύντροφο σας ώστε να διατηρηθεί η σχέση σας υγιής:
Σκάσε!
Μια φράση προστακτική και επιθετική. Αν δεν θέλετε να ακούσετε άλλο τον σύντροφό σας απλά ρωτήστε τον αν γίνεται να σταματήσετε τη συζήτηση για κάποια στιγμή αργότερα. Όταν θα είστε και οι δυο ήρεμοι, επαναλάβετε την κουβέντα. Είναι πολύ πιθανό ότι η απαίτησή σας «να το βουλώσει» ο άλλος να μην έχει καμιά επιτυχία εκείνη την ώρα ωστόσο να καταφέρει να τερματίσει την επικοινωνία μεταξύ σας στο διηνεκές.
Επιθετικοί Προσδιορισμοί
Καλά λένε ότι «η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει». Η υπερηφάνεια ενός ατόμου τραυματίζεται άσχημα, όταν αναφέρονται σε αυτό ως «βλάκα», «σκύλα», «ηλίθιος», «ζώο» ή παρόμοιους όρους. Ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί μια τέτοια γλώσσα έχει ως σκοπό το να ταπεινώσει τον άλλον. Σε μια υγιή κουβέντα δε χωρούν τέτοια επίθετα. Το μόνο που προσφέρουν είναι οργή και πόνο σε αυτόν που τα δέχεται και οδηγεί την σχέση σε μαρασμό.
Απειλές Χωρισμού
Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να χαθεί ο σεβασμός μεταξύ δύο ανθρώπων είναι να διακόπτουν τη σχέση τους κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα και μετά από λίγο καιρό να επιστρέφουν μετανοημένοι στην σχέση. Στην ουσία τα άτομα που απειλούν τον σύντροφό τους με χωρισμό δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα αλλά να χειριστούν τον σύντροφό τους προς τα δικό τους συμφέρον. Αυτές οι απειλές μόνο δυσαρέσκεια φέρνουν και έλλειψη αξιοπιστίας προς το πρόσωπο που τις χρησιμοποιεί.
Προσβολές κατά της οικογένειας
Μιλώντας άσχημα για την οικογένεια του άλλου είναι μια συνηθισμένη και φθηνή προσβολή που μόνο θυμό και πόνο προκαλεί. Φράσεις όπως «κάθε μέρα μοιάζεις και περισσότερο στην στρίγγλα την μάνα σου» ή «ελπίζω να μην καταλήξεις αποτυχημένος σαν τον αδελφό σου» είναι απαράδεκτες. Αυτές οι φράσεις είναι απόδειξη ότι υπάρχει μια ισχυρή επιθυμία να επιτεθείτε με μίσος στον άλλον και όχι να υπερασπιστείτε την γνώμη σας ή να εκφράσετε την δυσαρέσκεια σας. Η πρόθεση του ατόμου που χρησιμοποιεί προσβολές για την οικογένεια του άλλου είναι μόνο να βλάψει τον άλλον. Και το μόνο που καταφέρνει στην ουσία είναι να επιδεινώνει το πρόβλημα, όποιο κι αν είναι.
Είναι φυσιολογικό μέσα σε ένα ζευγάρι να υπάρχουν δυσκολίες και αρκετές φορές οι τόνοι μπορούν να ανέβουν επικίνδυνα. Αλλά για να κρατήσετε την ψυχική σας υγεία και να οικοδομήσετε υγιή σχέση με τον σύντροφο σας θα πρέπει να αποφύγετε την οργή και τον θυμό χωρίς μέτρο και όριο. Φροντίστε τα μηνύματα που μεταδίδεται στον άλλο ακόμη και αν είναι δυσάρεστα να εκφράζουν πάντα και την αγάπη σας.
Οι λέξεις μπορούν να γίνουν είτε φάρμακο, είτε δηλητήριο.
Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com