Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/19

Από την αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός



Η Σπάρτη, πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας, είναι ένας τόπος ευλογημένος, αφού είναι χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα.

Έχει μείνει γνωστή στην παγκόσμια Ιστορία για τoν Λεωνίδα και τους 300, τη στρατιωτική δύναμή της, την πειθαρχία και τον ηρωισμό της, όμως και μέσα από την Ελληνική Μυθολογία, κυρίως για τον μύθο της Ωραίας Ελένης.
Στη Σπάρτη θα ακολουθήσετε τα ιστορικά ίχνη του θρυλικού βασιλιά Λεωνίδα στην αρχαία πόλη, θα γνωρίσετε τη σύγχρονη πόλη, θα ανεβείτε στον Μυστρά και θα μυηθείτε στην ομορφιά της φύσης στην καταπράσινη πεδιάδα που την περιβάλλει!
Τα γραφικά χωριά, η πλούσια βλάστηση, η αυθεντική φυσική ομορφιά, τα πάρα πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, το ένδοξο παρελθόν και η κοντινή απόσταση από τον πολυθρύλητο Μυστρά τραβούν κάθε χρόνο την προσοχή πολλών επισκεπτών από κάθε περιοχή της Ελλάδας, και όχι μόνο!
Η Αρχαία Σπάρτη
Ακρόπολη
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Μια βόλτα μόλις 2 χλμ. από την πόλη, θα σας μεταφέρει στην Αρχαία Σπάρτη. Στη βορειοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης, οι ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής έφεραν στο φως τμήματα από το ιερό της πολιούχου ή Χαλκιοίκου Αθηνάς, το σημαντικότερο ιερό της αρχαίας Σπάρτης.
Αρχαίο Θέατρο
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος θέατρο και ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα του αρχαίου κόσμου. Για να διευκολύνει τις θεατρικές παραστάσεις, δεν είχε μόνιμη σκηνή, αλλά μια ξύλινη, κινητή που ήταν εφοδιασμένη με τροχούς για την εύκολη μετακίνησή της!
Βασιλική του Οσίου Νίκωνος
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Bρίσκεται ανατολικά του θεάτρου και έχει ταυτιστεί με τον ναό του Σωτήρα που σύμφωνα με τα κείμενα του Βίου και της Διαθήκης του Οσίου Νίκωνος έκτισε ο ίδιος ο άγιος στα τέλη του 10ου αιώνα. Σήμερα, θεωρείται ότι ήταν ο καθεδρικός ναός της Λακεδαιμονίας.
Μενελάιον
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Tο Μενελάιον βρίσκεται 5 χλμ. ανατολικά της Σπάρτης και αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία ιερά. Σύμφωνα με τον θρύλο, εκεί ήταν το σημείο όπου βρισκόταν ο τάφος του Mενέλαου και της Eλένης, και φυσικά, αποτέλεσε τόπο λατρείας.
Η Σύγχρονη Σπάρτη
Σεβόμενοι την ιστορία της αρχαίας Σπάρτης, οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει μια πόλη φιλική και φιλόξενη για τους επισκέπτες. Είναι μία πόλη με καλή ρυμοτομία, δενδροφυτευμένους, φαρδείς δρόμους και μεγάλες πλατείες, ενώ πολλά από τα παλιά της κτήρια διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Οι δύο κεντρικοί δρόμοι, η Παλαιολόγου και η Λυκούργου, συγκεντρώνουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, όπως και η κεντρική πλατεία που αποτελεί σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων.
Όσο για τη νυχτερινή ζωή… οι σύγχρονοι Σπαρτιάτες ξέρουν καλά να την κρατούν σε υψηλά επίπεδα, αφού οι νέοι επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει όμορφα και προσεγμένα cafés, bars και restaurants, στηρίζοντας την οικονομία της πόλης. Ο όρος φιλοξενία εδώ βρίσκει το νόημά του, αφού όλη η πόλη κάνει μια ζεστή αγκαλιά στους επισκέπτες της.
Κεντρική Πλατεία
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
To σημείο της πόλης όπου το παρόν ενώνεται με το παρελθόν.. Η κεντρική πλατεία αποτελεί σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή θυμίζει σε όλους ότι αυτή η πόλη είναι ηρωική, με μεγάλη ιστορία.
Πάρκο Ευαγγελίστριας
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Mετά την ανάπλασή του, πολλοί νέοι κυρίως το επισκέπτονται! Εδώ θα θαυμάσετε και το Άγαλμα του Λυκούργου, του μεγάλου νομοθέτη της αρχαιότητας, ένα έργο του Αμερικανού γλύπτη Avard Fairbanks.
Πάρκο Αγίου Νίκωνος
Απέναντι από την Εκκλησία του Αγίου Νίκωνος, πολιούχου και προστάτη της πόλης, καθίστε σε ένα από τα παγκάκια και χαλαρώστε σε ένα σκηνικό καταπράσινο, με φοίνικες και ανθρώπους που βολτάρουν. Στο κέντρο της πλατείας θα θαυμάσετε το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
Λεωφόρος Παλαιολόγου
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Γνωστός και ως «ο δρόμος με τους φοίνικες», αποτελεί τον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου βρίσκουμε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, bars αλλά και εμπορικά καταστήματα, ενώ αποτελεί κλασικό σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες.
Πεζόδρομος Ευαγγελίστριας
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Είναι ένας από τους βασικότερους πεζόδρομους της πόλης, ο κάθετος της κεντρικής πλατείας της Σπάρτης όπου βρίσκονται κάποια από τα πιο γνωστά μαγαζιά της πόλης. Τα βράδια όταν ο καιρός το επιτρέπει, ο πεζόδρομος μετατρέπεται σε ένα υπαίθριο πάρτι με τους νέους να πίνουν το ποτό και τα cocktails τους χαζεύοντας την περαντζάδα της πλατείας.
Πεζόδρομος Κλεομβρότου
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Ένας κύριος πεζόδρομος, κάθετος στην Παλαιολόγου, όπου εκεί βρίσκουμε πολλά café-bars, εστιατόρια και τον κινηματογράφο της πόλης. Καθημερινά, από νωρίς έως αργά το βράδυ γεμίζει με κόσμο, που διασκεδάζει υπό τους ήχους καλής μουσικής που ακούγεται από τα γύρω μαγαζιά!
Αξιοθέατα
Άγαλμα Λεωνίδα
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Kοσμεί τον κεντρικό δρόμο της Παλαιολόγου, μπροστά από την Αρχαία Σπάρτη και θαρρείς ότι με το βλέμμα του «επιθεωρεί» την πόλη… Το μεγαλειώδες κι επιβλητικό ορειχάλκινο άγαλμα του βασιλιά της Σπάρτης φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βάσο Φαληρέα και τοποθετήθηκε εκεί το 1969.
Άγαλμα Κων. Παλαιολόγου
Τον Οκτώβριο του 1443 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ανέλαβε δεσπότης του Μυστρά και προς τιμήν, του έστησαν το άγαλμα του στην είσοδο της συνοικίας.
Δημοτικό Στάδιο
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Το Δημοτικό Στάδιο της Σπάρτης αποτελεί και την έδρα της τοπικής ομάδας και βρίσκεται στο τέρμα της Παλαιολόγου, πίσω ακριβώς από το Άγαλμα του Λεωνίδα. Το γήπεδο έχει φιλοξενήσει πολλά μεγάλα αθλητικά γεγονότα της πόλης καθώς επίσης και μεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες εθνικών κατηγοριών.
Πάρκο Γουδέ
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από το κέντρο της πόλης, αποτελεί έναν χώρο ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού για μικρούς και… μεγάλους. Ιδανικός χώρος για βόλτες, ποδηλασία, γυμναστική στο υπαίθριο γυμναστήριο αλλά και skating στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα (Εθν. Οδός Σπάρτης Μυστρά 15, Καθημερινά 08:00-22:00).
Σπηλαιοβάραθρο Καιάδα
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Στο χωριό Τρύπη, 10 χλμ. έξω από τη Σπάρτη, θα συναντήσετε το «σπηλαιοβάραθρο του τρόμου», τον Καιάδα, στον δημόσιο δρόμο Σπάρτης-Καλαμάτας. Εκεί σύμφωνα με τον μύθο οι Σπαρτιάτες εκτελούσαν τους προδότες και τους εγκληματίες.
Γαστρονομία της Σπάρτης
Από την Αρχαία Σπάρτη σε μια σύγχρονη πόλη! O απόλυτος οδηγός
Η Σπάρτη φημίζεται για το λάδι της, τα εσπεριδοειδή, το κρασί της αλλά και το πολύ νόστιμο σύγκλινο (χοιρινό καπνισμένο με αρωματικά βότανα των βουνών της περιοχής). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, αλλά και να πάρετε μαζί φεύγοντας, ραφιόλια, τραχανά, χυλοπίτες, πορτοκάλια και μέλι!
Το γαστρονομικό σήμα κατατεθέν συνολικά της Λακωνίας είναι το σύγκλινο και γενικά το χοιρινό κρέας σε όλες τις μορφές του. Εκτός αυτού, θα απολαύσετε νόστιμους κολοκυθοκορφάδες, κόκορα μπαρδουνιώτικο, πιταρούδες, άγρια χόρτα, καγιανά, λαλάγγια και τσιγαρολάχανα.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Η πόλη δεν έχει φανάρια, οπότε δεν έχει και κίνηση!
Τα χειμωνιάτικα μεσημέρια η πόλη… αδειάζει!
Τα περισσότερα μαγαζιά βρίσκονται συγκεντρωμένα στους δύο κεντρικούς δρόμους, Παλαιολόγου και Λυκούργου, καθώς και γύρω από την κεντρική πλατεία.
Ένα τριήμερο είναι αρκετό για να εξερευνήσετε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
Πως να πάτε
Οδικώς από την Αθήνα, απέχει 240 χλμ. (περίπου 2,5 ώρες). Ξεκινώντας από Αθήνα θα χρειαστείτε €32,70 για τα διόδια με επιστροφή και κόστος βενζίνης περίπου €45-€60 ανάλογα με το αυτοκίνητο!
Αξίζουν μια επίσκεψη, επίσης, η Καστροπολιτεία του Μυστρά, αλλά και ο οικισμός “Πικουλιάνικα“!