Σελίδες

Thessaloniki video tour

27/2/19

Άσθμα: Τα παχύσαρκα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο



Όλοι γνωρίζουμε το κακό που κάνει η παχυσαρκία στην υγεία του ανθρώπου, σε όποια ηλικία κι αν είναι αυτός. Συνήθως ακούμε πως επιβαρύνεται η καρδιά και ο σκελετός.
Τώρα όμως, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η παχυσαρκία αυξάνει και τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για 507.500 παιδιά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Pediatrics.
Ο επικεφαλής της μελέτης Τζέισον Λανγκ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως τα παραπανίσια κιλά ευθύνονται για το ένα τέταρτο περίπου των περιστατικών άσθματος (23% έως 27%) στα παχύσαρκα παιδιά
Όπως λένε οι ειδικοί, αυτό σημαίνει πως περίπου το 10% όλων των παιδιών δύο έως 17 ετών, που πάσχουν από άσθμα, θα μπορούσαν να το έχουν αποφύγει, αν διατηρούσαν κανονικό βάρος.
Οι ερευνητές βρήκαν συγκεκριμένα πως τα παχύσαρκα παιδιά, με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30, είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους είχαν κανονικό βάρος. Τα υπέρβαρα παιδιά, με δείκτη μάζας σώματος 25 έως 30, είχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος.

«Το άσθμα είναι η Νο 1 χρόνια πάθηση στα παιδιά και μερικές αιτίες, όπως τις γενετικές και τις λοιμώξεις από ιούς κατά την παιδική ηλικία, είναι πράγματα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε. Η παχυσαρκία είναι πιθανώς ο μόνος παράγων κινδύνου για παιδικό άσθμα που είναι δυνατό να προληφθεί. Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι σωματικά δραστήρια και να έχουν υγιές βάρος», δήλωσε ο δρ Λανγκ.
Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό στους επιστήμονες πώς σχετίζονται η παχυσαρκία και το άσθμα. Ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι οι πνεύμονες των παχύσαρκων παιδιών αναπτύσσονται διαφορετικά και ότι η παχυσαρκία ευνοεί τη φλεγμονή στο σώμα. Μερικές φορές, έχει παρατηρηθεί ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος.