Σελίδες

Thessaloniki video tour

15/12/18

«Μην συμβιβάζεστε. Ο εαυτός σας είναι το μόνο που έχετε»: Η ζωή της εμβληματικής Janis Joplin




Η φωνή της έμεινε στην ιστορία λόγω της χαρακτηριστικής rock-blues φωνής της, τόσο...
ιδιαίτερη που δεν μπερδεύεται με καμία άλλη. Ακόμα και όσοι δεν ακούνε τέτοια μουσική, μπορούν να αναγνωρίσουν τη χροιά και τα τραγούδια της.

Η Janis Joplin γεννήθηκε το 1943 στο Τέξας και έζησε μια σύντομη ζωή, αλλά χωρίς να υιοθετήσει κανένα συντηρητικό στοιχείο της εποχής. Το αντίθετο• ήταν μια επαναστάτρια και η επαγγελματική της πορεία ήταν σαν μια φωτοβολίδα που έσκασε, αλλά το φως της έμεινε άσβηστο.

Η οικογένειά της ήταν βαθιά χριστιανική, αλλά εκείνη από νεαρή ηλικία έδειξε τις επαναστατικές της διαθέσεις, επηρεασμένη από την beatnik εποχή. Η ίδια είχε περιγράψει τον εαυτό της ως “έναν συνηθισμένα αλλόκοτο” άνθρωπο. Γι’ αυτό αποφάσισε να φύγει από το συντηρητικό Τέξας, να περιπλανηθεί και να φτάσει στον Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, που εκείνη την εποχή ήταν ο πυρήνας τέτοιων καλλιτεχνικών κινημάτων.

Αν και σπούδασε ζωγραφική, σύντομα άλλαξε πορεία και προτίμησε τη μουσική. «Προτιμώ να μην τραγουδώ καθόλου από το να τραγουδώ χαμηλά», είχε πει όταν συγκρίθηκε με άλλα μουσικά είδωλα. Και πράγματι, η φωνή της ήταν δυνατή και δυναμική, θα έλεγε κανείς.

Αλλά δεν ήταν ποτέ μόνο η μουσική που έκανε την Janis Joplin ένα είδωλο της εποχής της. Ήταν η ξεχωριστή ομορφιά της και ο τρόπος που έκανε τη ζωή της. Η επαναστατική φιλοσοφία εκείνης της εποχής δεν ήταν καθόλου κλισέ στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και η Joplin ήταν η γυναικεία έκφρασή της.

Στις 27 Ιουλίου του 1962, η πανεπιστημιακή εφημερίδα The Daily Texan, της κάνει ένα αφιέρωμα με τίτλο: “Τολμά να είναι διαφορετική”. Το άρθρο ξεκινά: “Περπατά ξυπόλυτη, όταν το θέλει, φορά ρούχα Levis στο σχολείο, επειδή τής είναι πιο άνετα και παίρνει παντού μαζί της την ώτοχαρπ, εάν θέλει να ακούσει μουσική. Το όνομά της είναι Τζάνις Τζόπλιν”.

Δυστυχώς, η εξάρτησή της από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά ήταν αυτή που σύμφωνα με τον τύπο της εποχής έδωσε τέλος στη ζωή της. Στις 4 Οκτωβρίου του 1970 σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Χόλιγουντ και μόλις στα 27 της χρόνια βρέθηκε νεκρή. Παρά το γεγονός ότι είχε υποβληθεί σε θεραπεία, δεν τα κατάφερε. Εκείνη την εποχή έβαζε την τελευταία πινελιά στο άλμπουμ της «Pearl», το οποίο κυκλοφόρησε μετά θάνατον και για πολλούς θεωρείται η καλύτερη δουλειά της.