Σελίδες

Thessaloniki video tour

15/12/18

Σχέση με μεγαλύτερο; Τι πρέπει να προσέξεις!



Απολύτως μεταξύ μας, η σχέση μιας γυναίκας με έναν κατά πολύ μεγαλύτερο της άντρα, δεν ήταν ποτέ «ταμπού». Μάλιστα, αρκετές δεκαετίες πίσω, η σεβαστή διαφορά ηλικίας, ήταν και κάτι σαν… προαπαιτούμενο, για να ‘χει «πήξει» το αντρικό μυαλό, όπως ίσως θα έχεις ακούσει και τη γιαγιά σου να λέει.

Στις μέρες μας, όμως, το να έχει ο σύντροφος σου τα χρονάκια του – υπό την έννοια ότι μπορεί να σας χωρίζει κάτι περισσότερο από μία δεκαετία – μπορεί να διατηρεί μία κάποια γοητεία, κρύβει, όμως, και καταστάσεις που καλό θα ήταν να αποφύγεις. Ή στην καλύτερη περίπτωση να τις περάσεις πιο… ελαφριά.
Γιατί, ναι, οι γκρίζοι κρόταφοι, ανεξαρτήτως εποχής, θα είναι ένα ανεξιχνίαστο γυναικείο απωθημένο, αντικείμενο λογοτεχνικών αναλύσεων και ιδανικών περιγραφών, όμως, πολλές φορές υπάρχουν κι άλλα γκρίζα στην ιστορία και δυστυχώς αφορούν μόνο την πραγματικότητα.
Και εννοείται ότι το να διατηρείς σχέση με έναν άντρα σαφώς μεγαλύτερο από εσένα είναι all time classic εμπειρία, αλλά για να μην απογοητευτείς θα πρέπει να έχεις κατά νου και κανά δυο (τέσσερα, δεκατέσσερα) πραγματάκια που είναι πολύ πιθανό να «στολίσουν» την κατά τ’ άλλα ιδανική σχέση σου.
Φυσικά, υπάρχουν και τα καλά. Τα πολύ καλά. Αυτά για τα οποία είσαι μαζί του ή ακόμη πιο μακριά επιδιώκεις σχέση κυρίως με ανθρώπους με τους οποίους έχεις σαφή ηλικιακή απόσταση.
Τα καλά της υπόθεσης:
– Έχει εμπειρία. Ή καλύτερα ας το δούμε σε πληθυντικό αριθμό: έχει εμπειρίες. Ξέρει πολύ περισσότερα από ‘σένα σε όλους τους τομείς. Εκεί που εσύ θες να πας – όπου κι αν είναι αυτό το «εκεί» – εκείνος έχει πάει και πέντε και δέκα φορές. Και έχει ξαναγυρίσει. Και έχει πράγματα να σου πει. Εξόχως διδακτικά.
– Κωλώνει δύσκολα. Δεν υπάρχει κατάσταση που να μην έχει χρειαστεί να την αντιμετωπίσει ή έστω να τη χειριστεί. Και δεν εγκαταλείπει εύκολα, μέχρι να γίνει αυτό που θέλει. Γενικώς. Και βέβαια, αυτό μπορεί κάποιες στιγμές να μην είναι ακριβώς θετικό.
– Έχει στιλ. Ξέρει τι να φορέσει, πού και γιατί. Σπάνια θα χρειαστεί να τον συμβουλεύεις για το ποια μπλούζα πάει με ποιο παντελόνι και γιατί δεν πρέπει να εμφανιστεί σε επαγγελματικό ραντεβού με σαγιονάρα. Που και να το κάνει (λέμε τώρα) θα έχει τρόπο να το «γυρίσει» υπέρ του.
– Ξέρει τι να πει. Σε όλους. Σε ‘σένα, στη μαμά σου, στην κυρία που ‘χει το περίπτερο απέναντι. Γενικώς, ξέρει να χειρίζεται τους ανθρώπους με τέτοιο τρόπο που να αισθάνεσαι ότι τον αγαπούν όλοι. Βέβαια, και αυτό το προσόν έχει μία σκοτεινή πλευρά…
– Είναι οικονομικά ανεξάρτητος. Δεν χρειάζεται το δικό σου 10ευρω για να συμπληρώσει τον λογαριασμό στο εστιατόριο (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό
αλλά καταλαβαίνεις το νόημα). Και έχει την τάση να μην αφήνει εκκρεμότητες και να αφήνει πουρμπουάρ (cute. Ειδικά, σε καιρό κρίσης).
– Και για το σεξ, δεν χρειάζεται να σου πει κανείς πολλά. Ξέρει. Εγκυκλοπαιδικά, σφαιρικά, πρακτικά. Δεν είναι ένα έργο που το έχει ξαναδεί. Το ‘χει ξαναδεί και κάθε φορά ξέρει (το ξαναλέμε) να υπογράφει το τέλος. Από άποψη… παραστάσεων και… διαδρομής, δύσκολα θα πλήξεις…
Αλλά… (γιατί υπάρχει και η άλλη όψη)
– Μπορεί να γίνει χειριστικός. Η σημαντική διαφορά ηλικίας και το γεγονός ότι ο «μικρός» της υπόθεσης είσαι εσύ, τον ενθαρρύνει να… σου πάρει τον «αέρα» και ν’ αρχίσει να σου κουνάει το δάχτυλο. Τι να πεις, τι να σκεφτείς, τι να φορέσεις: έχει άποψη για όλα και είτε πλαγίως είτε «ανοιχτά» προσπαθεί να στην επιβάλλει.
– Δεν είναι όλες τις ώρες ίδιος. (Κανείς μας, αλλά μετά τα 35-40, το «ζόρι», όποιο κι αν είναι αυτό, κρύβει περισυλλογή). Οπότε, είναι πιθανόν κάποιες ώρες τις ημέρες – ειδικά, όταν η δουλειά του τον παραπιέζει – να σου συμπεριφέρεται λίγο σαν… κουτάβι. Με ύφος τύπου «παίξε λίγο με τα παιχνίδια σου και θα τα πούμε μετά». Και όχι, δεν είναι ωραίο αυτό. Το να σε αφήνει στο περιθώριο, θεωρώντας ότι είσαι το… “happy hour”, μετά από λίγο καιρό δεν θα φαντάζει τόσο γλυκό. Μάλλον, ως προσβλητικό θα το εκλαμβάνεις και καλά θα κάνεις.
– Μπορεί να γίνει ζηλιάρης. Ασχέτως, αν παραδέχεται ή όχι το ότι μια κάποια ανασφάλεια τη νιώθει, όταν είστε μαζί, η ζήλεια σας «βρίσκει» σε χρόνο ανύποπτο. Δεν θέλει να βγαίνετε πολύ, είναι πολύ προσεκτικός στο τι φοράς, όταν πρέπει να τον συνοδεύσεις κάπου και πάει λέγοντας. Βέβαια, αυτό δεν έχει να κάνει με το δικό του αίσθημα. Έχει να κάνει με τα κακοπροαίρετα σχόλια όσων του θυμίζουν ότι είσαι πολύ νέα για εκείνον και ότι πολύ σύντομα θα αρχίσεις να ξενοκοιτάζεις. Είναι το σημείο που πρέπει να του επιβεβαιώσεις όλους τους σωστούς λόγους για τους οποίους είσαι μαζί του.
– Νομίζει ότι όλα τα λάθη και τα προβλήματα ξεπερνιούνται με τα λεφτά ή με ακριβά δώρα. Ναι, ok, δεν είναι αναγκαστικά κακό αυτό. (Αν και καλό θα ήταν να μην μπεις στη διαδικασία να δέχεσαι ακριβά δώρα, όταν δεν υπάρχει λόγος για να γίνουν…). Αλλά, αν κάθε φορά που κάτι δύσκολο ή άσχημο συμβαίνει ανάμεσα σας, είναι κάτι που «λύνεται» με ένα κόσμημα, η σχέση σας δεν είναι σε πολύ καλό δρόμο. Κάποιος έχει παρεξηγήσει κάτι και εσύ οφείλεις να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους.
– Κουράζεται εύκολα. Τι λέγαμε πιο πάνω για τα πολλά που ξέρει στο σεξ; Ε, ξέρει πολλά, αλλά είναι πολύ πιθανόν να τα μαθαίνεις σε… δόσεις. Γιατί, η φυσική νομοτέλεια, θέλει την εμπειρία να μην πηγαίνει ακριβώς χέρι – χέρι με τις αντοχές. Οπότε ζύγισε καλύτερα τα πράγματα και δέσ’ τα με μία προοπτική…
– Γκρινιάζει που δεν «συμβαδίζετε». Εσύ θες να ξενυχτήσεις με φίλους στο κλαμπ, εκείνος θέλει να γυρίσετε σπίτι. Εσύ θες να σηκωθείς το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, εκείνος να σηκωθείτε από τις 9 (χαράματα) για να μη… χάσετε τη μέρα. Και φυσικά όσο περνάει ο καιρός, οι «αποστάσεις» αυτού του είδους θα μεγαλώνουν, γιατί μπορεί να είστε πολύ γοητευτικό ζευγάρι, αλλά τα βιολογικά σας ρολόγια έχουν κουρδιστεί με 15-20 χρόνια διαφορά.
Αν όλα αυτά δεν σε ενοχλούν ή τα θεωρείς φυσική συνέπεια της επιλογής σου, κανένα πρόβλημα. Αν, πάλι, δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω στη δική σου σχέση με τον αγαπημένο σου γκριζομάλλη, ακόμη καλύτερα. Κι αν όλο αυτό που ζεις, δεν είναι απλώς η υλοποίηση ενός (γυναικείου και κλισέ) απωθημένου, αλλά το καλύτερο που σου έχει συμβεί, μην ασχοληθείς ποτέ ούτε με τους ψιθύρους ούτε με τα σχόλια που θα «κρεμιούνται» από τα γκρίζα του μαλλιά και τα χρονάκια που σας χωρίζουν. Κατά βάθος – το ξέρεις – ζηλεύουν..!