Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/18

"Κάνεις ένα παιδί, χάνεις ένα δόντι". Η παλιά δοξασία έχει επιστημονική βάση




Παλιά έλεγαν "κάθε γέννα κι ένα δόντι". Ότι, δηλαδή, η απώλεια των δοντιών σχετίζεται με...
την εγκυμοσύνη. Νέα έρευνα αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες, που έχουν τρία παιδιά, έχουν κατά μέσο όρο τέσσερα δόντια λιγότερα από εκείνες που έχουν δύο παιδιά.

Θεωρείται ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ασβεστίου, αφήνοντας τα δόντια ευάλωτα, προάγοντας και την ουλίτιδα.

Υπάρχει, επίσης, ο φόβος ότι οι λιγούρες της εγκυμοσύνης κάνουν τις μέλλουσες μητέρες να τρώνε ζαχαρούχα ή όξινα σνακς, που βλάπτουν το σμάλτο και προκαλούν τερηδόνα. Οι μητέρες με πολλά παιδιά μπορεί, επίσης, να τρώνε πρόχειρο φαγητό και να μην πάνε τακτικά στον οδοντίατρο λόγω έλλειψης χρόνου.

Στην επιστημονική έκδοση Journal of Epidemology & Community Health, ο καθηγητής Stefan Listl, από το Τμήμα Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Radbound στην Ολλανδία, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δήλωσε: "Η μελέτη μας παρέχει μοναδικά και καινοτόμα στοιχεία για την σχέση μεταξύ του αριθμού των φυσικών παιδιών και των δοντιών που χάνονται.

Με βάση τα ευρήματά μας, η προώθηση της στοματικής υγιεινής, μια διατροφή φιλική για τα δόντια και η τακτική (προληπτική) οδοντιατρική παρακολούθηση - ειδικά για τις μέλλουσες μητέρες - φαίνεται να είναι οι κατάλληλες στρατηγικές για τους κλινικούς γιατρούς και για την πολιτική υγείας. Μια πρόσθετη γέννηση μπορεί να είναι επιζήμια για την στοματική υγεία της μητέρας, αλλά όχι του πατέρα".

Αναλύθηκαν στοιχεία για 34.843 άτομα, μέσης ηλικίας 67 ετών, που είχαν χάσει κατά μέσο όρο δέκα δόντια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απώλεια δοντιών αυξανόταν με την ηλικία και κυμαινόταν από επτά χαμένα δόντια κατά μέσο όρο στην ηλικία των 60 ετών έως 19 μετά τα 80. Όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να χάσει κανείς τα δόντια του.