Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/18

Ποιος ήταν ο Earl Lloyd, ο πρώτος μαύρος παίκτης του ΝΒΑ




Από την Χριστίνα Φαραζή
Η «μαυρόγατα», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, πέθανε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015...

Μπορεί σήμερα το NBAνα κυριαρχείται από Αφροαμερικανούς μπασκετμπολίστες, αλλά τη δεκαετία του `50 δεν αγωνιζόταν κανείς παίκτης αν δεν ήταν λευκός. Εκτός από τον Earl Lloyd, που έκανε ντεμπούτο στο πρωτάθλημα μπάσκετ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το 1950 με τους Γουάσινγκτον Κάπιταλς και έγινε ο πρώτος μαύρος παίκτης του ΝΒΑ.




«Όταν πάτησε στο παρκέ, αυτός ο άνθρωπος κέρδισε μια θέση στην ιστορία του κινήματος για τα κοινωνικά δικαιώματα και άνοιξε το δρόμο για την ισότητα στην Αμερική», είχε αναφέρει για εκείνον ο κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια, τόπου καταγωγής του ύψους 1,96 μέτρων Lloyd.




Ο Earl Lloyd γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1928 στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια. Ο πατέρας του εργαζόταν σε ανθρακαποθήκη και η μητέρα του ως οικιακή βοηθός. Αφού έπαιξε στο Λύκειο, όπου ίσχυε φυσικά ο φυλετικός διαχωρισμός, πρωταγωνίστησε στο West Virginia State.

Το απόγευμα της 31ης Οκτωβρίου 1950, έκανε το ντεμπούτο του σε εκτός έδρας αγώνα των Κάπιτολς ενάντια στους Rochester Royals. Σημείωσε έξι πόντους και μάζεψε δέκα ριμπάουντ.




«Βρέθηκα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Δεν θέλω να είμαι υπερβολικός. Ελπίζω μόνο να συμπεριφέρθηκα όπως έπρεπε για να διευκολύνω τους υπόλοιπους. Πιστεύω ότι το κατάφερα», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του , αναφερόμενος στο γεγονός ότι υπήρξε ο πρώτος μαύρος αθλητής που έπαιξε στο ΝΒΑ.

Η "μαυρόγατα", όπως ήταν το ψευδώνυμό του, έπαιξε στους Ουάσινγκτον Κάπιταλς, έχοντας μέσο όρο 8.4 πόντους σε 560 παιχνίδια της regular season. Συμπεριλήφθηκε επίσης στην CIAA All-America Team και ήταν τρεις φορές all star.



Το 1955 κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Syracuse Nationals (νυν Philadelphia 76ers).

Επιπλέον, ήταν ο πρώτος μαύρος που έγινε βοηθός προπονητή το 1968, ενώ το 2003 μπήκε στο Hall of Fame.

Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, δεν συνάντησε ποτέ ρατσιστική συμπεριφορά από συμπαίκτες ή αντιπάλους. Τα χλευαστικά σχόλια όμως από φιλάθλους χαράχτηκαν στη μνήμη του: «Εκείνοι οι οπαδοί στην Ιντιανάπολις έλεγαν πράγματα όπως πήγαινε πίσω στην Αφρική. Η φιλοσοφία μου ήταν εάν δεν σου απέδιδαν υβριστικούς χαρακτηρισμούς δεν έκανες τίποτα. Εάν τους ανάγκαζες να το κάνουν, τότε τους πλήγωνες».