Σελίδες

Thessaloniki video tour

17/7/17

Τι ακριβώς είναι το αέριο του γέλιου, το νέο επικίνδυνο ναρκωτικό




Σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου 18χρονη τουρίστρια από τη...
Βρετανία λόγω κατανάλωσης αερίου του γέλιου.

Η νεαρή τουρίστρια μεταφέρθηκε χθες Τρίτη αρχικά στο ιατρικό κέντρο των Μαλίων και στη συνέχεια στο ΠΑΓΝΗ σε κωματώδη κατάσταση.

Η κοπέλα διασκέδαζε την τελευταία νύχτα των διακοπών της σε νυχτερινά μαγαζιά της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την παρέα της 18χρονης, η κοπέλα βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση αφού εισέπνευσε αέριο γέλιου.

Τι ακριβώς όμως είναι το αέριο του γέλιου;

Ειναι μια νέα τρέλα που έχει κατακλύσει τους δρόμους -κυρίως- της Βρετανίας με τους νέους να πίνουν μαζικά υποξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως «αέριο γέλιου» προκειμένου να «ευθυμήσουν».

Είναι το καινούργιο «αθώο ναρκωτικό» της μεσαίας τάξης και η νέα μόδα στη Βρετανία. Ακόμη και ο βρετανός πρίγκιπας Χάρι "πιάστηκε" επ' αυτοφώρω σε ένα πάρτι να το εισπνέει από ένα μπαλόνι.

Το λεγόμενο «αέριο του γέλιου» κάνει πολλά πράγματα, αλλά το βασικότερο είναι ότι προκαλεί το γέλιο σε εκείνον που το εισπνέει, αφού αρχίζει αμέσως να ονειροπολεί και να χάνει ελαφρώς την επαφή με την πραγματικότητα.

Η επίδραση του αερίου δεν κρατάει πολύ, συνήθως ένα λεπτό και η ευχάριστη αίσθηση που νιώθει ο χρήστης προέρχεται από την υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου.

Η επίσημη ονομασία του αερίου του γέλιου είναι «υποξείδιο του αζώτου» ή «ιλαρυντικό αέριο» και είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια για τη χαλαρωτική επίδρασή του.

Το αέριο του γέλιου είναι άχρωμο, μη εύφλεκτο αέριο, με πολύ απαλή, γλυκιά μυρωδιά και γεύση κι εισπνέεται πάντοτε μέσα από ένα μικρό μεταλλικό κουτί ή ακόμη καλύτερα, από ένα μπαλόνι για να έχει προλάβει να ζεσταθεί επειδή είναι παγωμένο όταν βγαίνει από το δοχείο.

Το υποξείδιο του αζώτου είναι γνωστό και για πολλούς άλλους λόγους: Οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους. Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν. Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους. Ο περισσότερος κόσμος το εισπνέει όμως μέσα από ένα μπαλόνι για να σπάσει πλάκα και να περάσει ωραία.

Το «αέριο του γέλιου» ή «hippy crack», όπως είναι γνωστό, κυκλοφορεί νόμιμα επειδή δεν είναι εθιστικό.

Γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι, σε αντίθεση με τα σκληρά ναρκωτικά, δεν έχει βλαβερές παρενέργειες, αφού δεν καπνίζεται και δεν είναι ενέσιμο.

Ωστόσο, πίσω από τους αριθμούς αυτούς κρύβεται ένα ακόμη πιο συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο που έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο: Το υποξείδιο του αζώτου ευθύνεται για 17 θανάτους μεταξύ 2006 και 2012, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King George στο Λονδίνο.


Γιατί ειναι επικίνδυνο

Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή, ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο - συνήθως επειδή είναι σε κατάσταση μέθης από την κατασταλτική δράση του υποξειδίου του αζώτου.

Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι ότι οι γιατροί λένε ότι δεν γνωρίζουν πόσο υποξείδιο του αζώτου χρειάζεται για να θέσει τους χρήστες σε σοβαρό κίνδυνο.

Ακόμη και οι απλοί χρήστες μπορούν να αναπτύξουν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Β, καθώς το υποξείδιο του αζώτου σταματάει την απορρόφηση της βιταμίνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη των νεύρων, οδηγώντας σε μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών και άλλων άκρων και πόνους στις πληγείσες περιοχές.

Παρ 'όλα αυτά, το αέριο γέλιου, είναι ευρέως διαθέσιμο στο διαδίκτυο, καθώς και στο δρόμο. Ιστοσελίδες όπως το Amazon, το Gumtree και το eBay είναι γεμάτες με διαφημίσεις για εξοπλισμό για το υποξείδιο του αζώτου, ενώ αμέτρητοι υπαίθριοι αλλά και online πωλητές μπορούν να σας προμηθεύσουν το αέριο μέσα σε λίγα λεπτά.

Αν και σπάνια έχουν καταγραφεί θάνατοι από τη χρήση του αερίου, γιατροί εκτιμούν ότι η τακτική χρήση του μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει τον νωτιαίο μυελό, να επηρεάσει τη σύσταση του αίματος και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε βραχυπρόθεσμη βάση μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια καρδιολογικά προβλήματα.

Για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την επίδραση του ναρκωτικού, ένας συντάκτης των «Τimes» του Λονδίνου, ο Τομ Γουίπλ, δοκίμασε το αέριο του γέλιου: «Καθώς αδειάζω το περιεχόμενο του μπαλονιού στο στόμα μου, νομίζω ότι θα έχω γρήγορα αυτό που θέλω. Η επίδραση του αερίου του γέλιου είναι σχεδόν άμεση. Εισπνέω, εκπνέω μέσα στο μπαλόνι και ως τη στιγμή που εισπνέω για δεύτερη φορά, τα πόδια μου αρχίζουν να μυρμηγκιάζουν. Δεν ξεσπάω αμέσως στα γέλια. Αντιθέτως, με την τρίτη εισπνοή, ο κόσμος χάνεται γύρω μου και το κεφάλι μου πιάνει φωτιά. Η μουσική μοιάζει ξαφνικά καλύτερη. Και έπειτα από 30 δευτερόλεπτα και αφού έχω πληρώσει 1,5 στερλίνα, επανέρχομαι στην πραγματικότητα. Με πονάει για λίγο το κεφάλι μου και μετά τέλος», έγραψε.