Σελίδες

Thessaloniki video tour

6/6/17

Το βιβλίο που κανείς δεν έχει καταφέρει να… διαβάσει μέχρι τέλους! [photos]





Όταν το 1874 ο γιατρός Robert Clark Kedzie κυκλοφόρησε το βιβλίο «Shadows from the Walls of Death», θέλησε να μιλήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αρσενικού, με έναν ιδιαίτερο τρόπο...
Απλώς, παραθέτοντας κομμάτια ταπετσαρίας.



Αν σας κάνει εντύπωση το περιεχόμενο του βιβλίου, υπάρχει εξήγηση.

Οι ταπετσαρίες στους τοίχους ήταν πολύ στη μόδα, όμως περιείχαν τοξικό αρσενικό, κάτι που προκαλούσε προβλήματα στους κατοίκους των σπιτιών. Κανείς δεν είχε εντοπίσει την αιτία, εκτός φυσικά από τον γιατρό Kedzie, ο οποίος για να τους πείσει συγκέντρωσε εκατοντάδες τέτοιες ταπετσαρίες, τις οποίες έδεσε σε βιβλία.



Έπειτα έδεσε τα βιβλία των «Σκιών από τους Τοίχους του Θανάτου», τα οποία και έστειλε σε διάφορες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ, ενημερώνοντας τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις Αρχές για τον υγειονομικό αυτό κίνδυνο, αφού οι σελίδες τους ήταν γεμάτες από αρσενικό.



Όσοι φυλλομετρούσαν τις σελίδες του, σύντομα παρουσίαζαν πονοκέφαλο, σωματικούς πόνους, πυρετό, τριχόπτωση και σπασμούς – δηλαδή τα ίδια συμπτώματα με κάποιον που είχε στο σπίτι του ταπετσαρία.

Σήμερα, από τα συνολικά 100 αντίτυπα, διασώζονται μόνο δύο, τα οποία φυλάσσονται σε ειδικές προθήκες στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, και για να διαβάσει κάποιος το βιβλίο, πρέπει να φορά προστατευτική στολή.

Σχεδόν δύο αιώνες μετά, τα βιβλία παραμένουν εξαιρετικά τοξικά, με αποτέλεσμα τόσο το εξώφυλλο όσο και οι σελίδες να είναι τυλιγμένες με ειδική επένδυση.