Σελίδες

Thessaloniki video tour

27/5/17

Πώς να κυριαρχήσετε στα συναισθήματά σας


Δεν χρειάζεται να είμαστε στο έλεος των συναισθημάτων μας, από τη στιγμή που εμείς ορίζουμε τις εμπειρίες μας.



Η μυστική ζωή του εγκεφάλου, ασχολείται με την κατασκευασμένη θεωρία των συναισθημάτων. Η κλασική θεωρία υποθέτει ότι τα συναισθήματα είναι ενσωματωμένες αντιδράσεις που προκαλούνται από το περιβάλλον,αλλά τα συναισθήματα δεν δημιουργούνται χωρίς την θέλησή μας.
Εμείς στην ουσία κατασκευάζουμε τα συναισθήματά μας, δίνοντας σήμα στις αισθήσεις μας, κάνοντας πολλές φορές προβλέψεις χρησιμοποιώντας τις προηγούμενες εμπειρίες μας και τη συλλογή εννοιών.
Έτσι, ως "αρχιτέκτονες των εμπειριών μας" δεν χρειάζεται να είμαστε στο έλεος των συναισθημάτων μας, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κυριαρχούμε πάνω τους.
Εξετάστε τις παρακάτω προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον τρόπο.
1. Διατηρήστε το σώμα σας σε καλή κατάσταση
Η κυριαρχία των συναισθημάτων σας αρχίζει με τη διατήρηση ενός ισορροπημένου σώματος. Η συμβουλή που όλοι συνήθως ακούμε είναι να τρώμε υγιεινά, να ασκούμαστε τακτικά, και να κοιμόμαστε καλά, και αρκετά, για να έχουμε μια υγιή συναισθηματική ζωή.
Ο απλούστερος τρόπος να κυριαρχήσουμε στα συναισθήματά μας αυτή τη στιγμή είναι να ενεργοποιήσουμε το σώμα.
Ακόμη κι ένας απλός περίπατος μπορεί να μειώσει τη νευρική δραστηριότητα στον υπογενή προμετωπιαίο φλοιό, βελτιώνοντας την ψυχική ευεξία. Η κίνηση του σώματος αλλάζει την εμπειρία μας.
Εκτός από τη βασική διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση, υπάρχουν και άλλα μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για ευεξία του σώματος. Το μασάζ, η συχνές βόλτες ή ακόμη η μόνιμη εγκατάσταση κοντά στη φύση, και η μελέτη βιβλίων, μας δίνει ευκαιρίες εξάσκησης παρατήρησης και βίωσης συναισθημάτων, που απελευθερώνονται. Η ευγνωμοσύνη, η θετική κοινωνική επαφή και το δόσιμο στους άλλους, θεωρούνται επίσης ασκήσεις του σώματος.
Καλλιεργήστε την συναισθηματική νοημοσύνη
Ο όρος "Συναισθηματική νοημοσύνη", μπορεί να προκαλεί διαφορετικές εικόνες. Σε αυτή την περίπτωση, το μυαλό μπορεί να κατασκευάσει την χρήσιμη αντίληψη των συναισθημάτων σε μια δεδομένη κατάσταση. Απαιτεί να τελειοποιήσετε τις έννοιες των συναισθημάτων.
Αντί να συσσωρεύετε ακατάσταστα μέσα σας όλων των ειδών τα συναισθήματα, προσπαθήστε να μάθετε τις αποχρώσεις τους, όπως τη δυστυχία που έρχεται σε πολλές γεύσεις - πικρή, θυμωμένη, ανήσυχη, εξευτελιστική - ακριβώς όπως υπάρχουν πολλές αποχρώσεις της χαράς, όταν για παράδειγμα αισθάνεστε υπέροχα, εκστατικοί, χαρούμενοι, ευγνώμονες ή γαλήνιοι.
Η ικανότητά σας να διακρίνετε τις λεπτές αποχρώσεις των διαφορετικών συναισθημάτων, δεν θα σας κάνει μόνο έναν εμπειρογνώμονα συναισθημάτων, αλλά θα δώσει στο μυαλό σας περισσότερες επιλογές πρόβλεψης, και κατηγοριοποίησης των αισθήσεων.
3. Αποκτήστε νέες ιδέες
Να είστε συλλέκτης εμπειριών. Οι νέες εμπειρίες που συγκεντρώνετε -ταξιδεύοντας, διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας ταινίες, δοκιμάζοντας νέα φαγητά, σπουδάζοντας ξένες γλώσσες-, δίνουν άλλη προοπτική στο μυαλό σας με νέους τρόπους. Ενθαρρύνοντας τον εγκέφαλό σας να διαμορφώσει νέες ιδέες δεσμεύοντας τους παλιούς με νέους τρόπους, επηρεάζουν τη μελλοντική σας συμπεριφορά.
Για παράδειγμα, η διεύρυνση του λεξιλογίου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συναισθηματική υγεία, παρέχοντας νέες ιδέες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να βοηθήσουν στην ικανότητα αντιμετώπισης διαφορετικών περιστάσεων. Επίσης αυξάνετε την ενσυναίσθηση, και βελτιώνετε τις διαπραγματευτικές σας ικανότητες.
4. Μάθετε να διακρίνετε τα συναισθήματά σας πιο προσεκτικά
Όταν μάθουμε να διακρίνουμε τα συναισθήματα με τις λεπτές τους αποχρώσεις, ρυθμίζουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας, διότι παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής της συμπεριφοράς μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μπορούν να έχουν διάκριση συναισθημάτων έχουν λιγότερες πιθανότητες έξαψης, θυμού, ή άγχους.
Μπορούν να βελτιώσουν την ακαδημαϊκή τους απόδοση, όπως και την κοινωνική συμπεριφορά στο σχολείο. Αντιστρόφως, τα άτομα με κοινωνικό άγχος και καταθλιπτικές διαταραχές τείνουν να εκδηλώνουν και να βιώνουν λιγότερο τα διαφοροποιημένα αρνητικά συναισθήματα στην καθημερινή τους ζωή.
5. Παρακολουθήστε θετικές εμπειρίες
Οι έννοιες ενισχύονται και εδραιώνονται στον κόσμο μας, κάθε φορά που κατευθύνουμε την προσοχή μας σ 'αυτές. Η ευχαρίστηση και η συμμετοχή σε θετικές έννοιες, κάνουν πιο σημαντική, την πρόβλεψη και καλλιέργεια θετικότητας. Ένας εύκολος τρόπος να θυμάστε τις θετικές εμπειρίες σας, είναι να τις γράψετε. Από την άλλη μεριά, τα αρνητικά γεγονότα εξαπλώνονται και διευκολύνουν τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου να επαναδημιουργήσουν αυτές τις έννοιες στο μέλλον. Κάθε εμπειρία που κατασκευάζετε είναι μια επένδυση, επομένως επενδύστε με σύνεση.
6. Αποσυναρμολογήστε και ξαναγράψτε στο μυαλό, τα συναισθήματά σας
Μάθετε να δημιουργείτε ένα συναίσθημα με τις απλές αισθητικές μορφές του, αντί να αφήνετε τις αισθήσεις να φιλτράρονται μέσω του πώς βλέπετε τον κόσμο. Η αποδόμηση των συναισθημάτων σας (π.χ. άγχος), έχει αντίκτυπο στις φυσικές σωματικές αισθήσεις (π.χ. καρδιά) με εκπληκτικά οφέλη.
Αρχικά, οι σωματικές αισθήσεις δεν είναι προσωπικές και είναι πιο εύκολο να ξεφύγουμε από τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Επιπλέον, το ξαναγράψιμο των συναισθημάτων, είναι χρήσιμο για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν δείξει βελτιωμένη ομιλία όταν μειώθηκε το άγχος με τον φυσικό τρόπο αντιμετώπισης του σώματος. Η μάθηση της διάκρισης των σωματικών αισθήσεων, από τα αρνητικά συναισθήματα που συνοδεύονται μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από χρόνιο πόνο.
Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε την εσωτερική μας κατάσταση, μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας.
"Όταν αισθάνεστε άσχημα, φροντίστε τον εαυτό σας σαν να έχετε έναν ιό, αντί να λέτε ότι τα δυσάρεστα συναισθήματά σας σημαίνουν κάτι προσωπικό. Τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι μόνο θόρυβος.
7. Καλλιεργήστε το θαυμασμό και το δέος
Το δέος, και ο θαυμασμός, είναι ένα αίσθημα που κατοικεί "στα ανώτερα όρια της ευχαρίστησης, αλλά και στα όρια του φόβου". Αυτό μπορεί να μας ενισχύσει με διαφορετικούς τρόπους. Η εμπειρία του δέους, έχει αποδειχθεί ότι είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για τα χαμηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών,- (αυξημένα επίπεδα μορίων, που έχουν συσχετιστεί με πολλές ασθένειες).
Το δέος προκαλεί την περιέργεια, και συνδέεται με την επιθυμία εξερεύνησης.
Η φύση μας είναι γενναιόδωρη, και μας προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες αυτού του συναισθήματος. Το χιόνι σε μια κορυφή του βουνού, η καταιγίδα, ή την πνευματική αναζήτηση του "είναι μας", και της ψυχής, προκαλεί δέος, και την σαρωτική παρουσία της απεραντοσύνης του ορίζοντα.
Καλλιεργώντας την έννοια του ενθουσιασμού και του δέους, προσφέρουμε το δώρο μιας νέας προοπτικής στη ζωή μας, που είναι απαραίτητη και πολύ αναγκαία. Το πάθος σε ότι κάνουμε, συνδέει την απόσταση της ψυχής και του μυαλού μας, δίνοντας κίνηση στο σώμα.