Σελίδες

Thessaloniki video tour

27/5/17

3 τρόποι να παραμείνετε ήρεμοι στο πρόσωπο του σαρκασμού


Ο σαρκασμός σας έριξε κάτω; Ακολουθούν τρεις συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσετε.


Ο σαρκασμός και η τζαζ έχουν κάτι εκπληκτικά κοινό: Τα αγνωρίζεις αμέσως όταν τα ακούς. Ο σαρκασμός γίνεται περισσότερο κατανοητός από τον τόνο της φωνής, ο οποίος χρησιμοποιείται για να απεικονίσει το αντίθετο των κυριοτέρων λέξεων.

Για παράδειγμα, όταν κάποιος λέει: " Αυτό ακριβώς χρειάζομαι τώρα", ο ήχος της φωνής σας δίνει να καταλάβετε, ότι αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεστε.
Ο σαρκασμός βρίσκεται παντού, από ένα κοπλημέντο ή ένα αστείο, και είναι εντελώς αυθόρμητος, αλλά στην πιο συχνή μορφή του, αναδεικνύει ευερεθιστότητα, ή θυμό.
Το κοινωνικό χάος που προκαλούν οι σαρκαστικοί άνθρωποι στην πραγματικότητα, δείχνει κάποιες πολύ προχωρημένες κοινωνικές γνώσεις.
Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι σαρκαστικοί άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι, παρά το τι μπορεί να θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι.
Απλά σημαίνει ότι η ικανότητα χρήσης και κατανόησης του σαρκασμού απαιτεί μια δεξιότητα που ονομάζεται "Θεωρία του Νου", η οποία ανιχνεύει την ψυχική κατάσταση, τα πραγματικά συναισθήματα, τις σκέψεις και τις προθέσεις, των άλλων.
Έτσι, όταν ένα σαρκαστικό άτομο λέει το αντίθετο από αυτό που εννοεί, έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία στον ακροατή να καταλάβει τη διάθεσή του, και να ψάξει το πραγματικό νόημα πίσω από τις λέξεις.
Αν δεν καταλάβετε το νόημα, δεν μπορείτε να απαντήσετε σωστά.Εκείνοι που έχουν έλλειμμα στη Θεωρία του Νου, όπως άτομα με σχιζοφρένεια, Αλτσχάιμερ ή αυτισμό, δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν ή να χρησιμοποιήσουν το σαρκασμό, γιατί απλά ο τόνος και το περιεχόμενο των λέξεων αντεπιτίθονται μεταξύ τους.
Ένα κριτικό σχόλιο σε αρνητικό τόνο - δεν συμφωνεί με τα λεγόμενα, και καταλήγει να έχει συχνά πιο περίπλοκη επεξεργασία στον εγκέφαλο.
Ποιος είναι ο σκοπός του Σαρκασμού;
Βασικά, ο σαρκασμός είναι μια κάλυψη. Χρησιμοποιείται για να καλύψει τον θυμό, το φθόνο ή την ανεπάρκεια των λόγων.
Αν δεν υπήρχε το αντίδοτο της ζάχαρης ο σαρκασμός, δεν θα ήταν πολύ πρόθυμος να εκφραστεί.
Η αλήθεια είναι ότι η απόκρυψη ισχυρών συναισθημάτων όταν γίνεται με σαρκασμό, μπορεί να είναι χρήσιμη, γιατί αρκετές φορές λύνουν ένα σύνολο αναλυτικών προβλημάτων ή ένα σύνολο δημιουργικών προβλημάτων.
Τα απλά αναλυτικά προβλήματα απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια, ενώ τα δημιουργικά προβλήματα απαιτούν πολύ περισσότερη σκέψη για να συνδέσουν τρία φαινομενικά άσχετα λόγια, όπως για παράδειγμα: "τον φθόνο, με το γκολφ, και τα φασόλια".
Ποια ήταν τα αποτελέσματα και τι δείχνει ο σαρκασμός;
Όταν ακούμε ένα θυμωμένο μήνυμα, μας δημιουργεί προβλήματα. Μπορεί να δουλεύουμε σκληρότερα, αλλά όχι πιο έξυπνα. Ο απροκάλυπτος θυμός διαλύει κάθε είδους δημιουργικότητα, παρ' όλο που βελτιώνει τη δημιουργική επίλυση των προβλημάτων.
Γιατί γίνεται αυτό; Οφείλεται στο γεγονός ότι ο θυμός απειλεί, και θέτει αυτόματα το μηχανισμό άμυνας, αναγκάζοντας τους άλλους να περιορίσουν την επίλυση των προβλημάτων τους, βασισμένοι στα κύρια βασικά στοιχεία και γεγονότα, με λεπτομερή και άκαμπτη πρακτική σκέψη.
Αντίθετα, ο σαρκασμός, με χιούμορ και εικονικές λέξεις στη φρασεολογία του, είναι λιγότερο απειλητικός, γιατί απαιτεί, γνωστική προσπάθεια και πολύπλοκη σκέψη, από ό,τι η κατανόηση του άμεσου θυμού.
Τι πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε τον σαρκασμό ;
Απάντηση # 1: Να είστε κυριολεκτικοί στην απάντησή σας. Ο σαρκασμός υποτίθεται ότι είναι ένα αστείο, που καλύπτει την περιφρόνηση ή την ζήλια, αλλά δεν παύει να είναι ένα αστείο.
Απάντηση # 2: Προσπαθήστε να αγνοήσετε το σαρκασμό με μια συμπονετική διάθεση. Έχει καλύτερα αποτελέσματα σε άγνωστα άτομα που φωνάζουν. Σίγουρα είναι πολύ άσχημο όταν θέλουν να αισθανθείτε τον πόνο που εκτοξεύουν, αλλά αυτή η τακτική, τους επαναφέρει στην τάξη.
Απάντηση # 3: Οι δωρεάν συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες. Ο σαρκασμός έρχεται σε διάφορες γεύσεις. Μερικοί άνθρωποι κάνουν το σαρκασμό συνήθεια, για να διασκεδάσουν τον παράλογο κόσμο. Γελούν με σας, ή ακόμη και μόνοι τους. Αφήστε τους να εκφράζονται όπως θέλουν.
Όσοι γελούν συχνά με εσάς, πιστεύουν ειλικρινά ότι είναι αστείο. Δεν συνειδητοποιούν ότι αφήνουν ίχνη ενοχλητικών συναισθημάτων στο πέρασμά τους.
Εάν ενδιαφέρεστε για κάποιον που έχει συνήθως εχθρική στάση απέναντί σας, σκεφτείτε μια ήπια παρέμβαση. Πείτε του ότι η άσχημη αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει,-που δεν έχει πρόθεση να πειράξει, -μερικές φορές γίνεται πικρός και εχθρικός.
Εάν θέλετε να το τραβήξετε μακριά, σερβίρετε κι εσείς το ίδιο πιάτο σαρκασμού λέγοντάς "Ευχαριστώ Όσα περισσότερα λές τόσο πιο ειλικρινής γίνεσαι. "
Οι λέξεις χρησιμοποιούνται με μια κοινωνική γλωσσική ποικιλία, σε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, και διαφοροποιούνται σε σημασία και νόημα, ανάλογα με τη χρήση τους.
Μια προσωπικότητα αναδεικνύεται μέσα από τον τρόπο που μιλάει, και εκφράζεται. Εσείς τι χρώμα και τόνο στη φωνή σας έχετε;