Σελίδες

Thessaloniki video tour

26/5/17

Πόσο σίγουρος είσαι;

3+1 στρατηγικές για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και της αυτοπεποίθησης

Προσπαθείτε να διαγράψετε κάτι στον υπολογιστή σας και εμφανίζεται ξαφνικά ένα παράθυρο που λέει: "Είστε σίγουροι;"
Λοιπόν, νομίζετε ότι είστε σίγουροι ή όχι;

Η ερώτηση αρχίζει να παίρνει μια δική της ζωή. Πώς μπορούμε πραγματικά να είμαστε σίγουροι για τίποτα;
Η δυσκολία αντιμετώπισης της αβεβαιότητας είναι χαρακτηριστικό των διαταραχών άγχους. Σχετίζεται με την ανησυχία - η οποία είναι συνήθως δυσάρεστη - και δεν είναι πολύ παραγωγική. Το να είμαστε σε θέση να ανεχτούμε το άγνωστο μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τις αναπόφευκτες αλλαγές και τις εκπλήξεις της ζωής. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την αβεβαιότητα, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης.
Υπάρχουν τέσσερις στρατηγικές αντιμετώπισης της αβεβαιότητας και της αυτοπεποίθησης που εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή.
1. Προσδιορίστε την εσωτερική κριτική σας
Όταν είμαστε ενθουσιασμένοι και θέλουμε να μοιραστούμε μια ενδιαφέρουσα ιδέα ή να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο, μια φωνή μέσα μας λέει, "Είσαι σίγουρος ότι είναι καλή ιδέα;"
Η αυτοκριτική αναπτύχθηκε για άμυνα έτσι ώστε να μας κρατήσει ασφαλείς. Όσο περνάει ο καιρός, μπορεί να καταπνίγεται, ειδικά όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε, ή να κάνουμε κάτι καινούριο. Πολλές φορές αυτή η εσωτερική κριτική μπορεί να μας οδηγήσει στην αμφισβήτηση των ιδεών, των σχεδίων και των επιθυμιών μας - δημιουργώντας αμφιβολία για τις προσδοκίες μας. Μπορούμε να απαλαγούμε από τις περιττές σκέψεις και ενοχές, όταν απελευθερωθούμε από την ανασφάλεια και την ανάγκη να αρέσουμε στους άλλους.
2. Αποφύγετε τη "μαύρη και άσπρη" σκέψη
Όταν αισθανόμαστε ανήσυχοι για το άγνωστο, η προσοχή μας περιορίζεται, και η ικανότητα νοητικής σκέψης μας γίνεται λιγότερο ευέλικτη. Δημιουργείται το δίλημμα του σωστού ή λάθους, καλού κακού, ή της απώλειας, που οδηγήσει σε περιορισμένη αντίληψη και ανακριβή συμπεράσματα.
Δοκιμάστε να μετατρέψετε την ερώτηση "Είστε βέβαιοι;"
Η επανάληψη μπορεί να χτίσει την ανοχή στις γκρίζες περιοχές - ίσως η απόφαση δεν ήταν τέλεια ή οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές. Αντί να πείτε ότι αυτό ήταν ένα ηλίθιο πράγμα που θα έπρεπε να αποφύγετε, δώστε προβάδισμα στην αμφιβολία. Θα σας ελευθερώσει από αυτή την ασπρόμαυρη σκέψη, και θα θυμηθείτε πως να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με καλοσύνη παραμένοντας ανοικτοί σε νέες δυνατότητες.
3. Συμβιβασμός
Όλοι βιώνουμε τη φωνή της αυτοπεποίθησης σε μια σημαντική απόφαση, αλλά μετά από λίγο έρχεται σαν μπούμερανγκ η ερώτηση "πώς μπορεί να είμαστε τόσο σίγουροι;".
Ίσως δεν έπρεπε να συμφωνήσετε με αυτούς τους όρους. Ίσως θα έπρεπε να περιμένετε μια καλύτερη ευκαιρία.
Το γρασίδι φαίνεται πάντα πιο πράσινο κάπου αλλού.
Αυτή η γνωστή μορφή γνωστικής δυσαρέσκειας φέρνει λύπη - και πολλές φορές μπορεί είναι πολύ ισχυρή, - σαν να χάσαμε μια σημαντική ευκαιρία.
Μπορούμε να υπενθυμίσουμε τον εαυτό μας ότι οποιαδήποτε απόφαση που πήραμε ανεξάρτητα αν ήταν μεγάλη ή μικρή, έχει συμβιβασμούς. Επιλέξατε να καθίσετε σε ένα συγκεκριμένο κάθισμα και δεν μπορείτε να καθίσετε σε άλλα καθίσματα. Όταν δεσμεύεστε με μια κατάσταση δεν μπορείτε να είστε ταυτόχρονα και αλλού.
Το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες αποφάσεις στην εργασία και τους συντρόφους της ζωής. Ο συμβιβασμός και η διασφάλιση ότι μπορείτε να ζήσετε με την απόφαση που πήρατε είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Η αναποφασιστικότητα σας δημιουργεί λύπη, αλλά αποτελεί μια φυσική αντίδραση στην αλλαγή και την αβεβαιότητα.
4. Γνωρίστε το Άγνωστο
Αναρωτηθήκατε γιατί χρειάζεστε τόσο τη σιγουριά και τη βεβαιότητα; Η αβεβαιότητα είναι μέρος της ζωής. Δεν έχει να κάνει προσωπικά με εσάς, και την ικανότητα ή την αξία μας ως άνθρωποι. Η βεβαιότητα είναι μια ψευδαίσθηση και η ανάγκη μας για μια διαρκή αίσθηση ασφάλειας δημιουργεί αγωνία. Τα πάντα αλλάζουν συνεχώς, οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής μας, και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.
Να έχετε πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο του άγνωστου και του καινούριου. Να θυμάστε ότι δεν έχει σημασία πόσο έξυπνοι είμαστε, απλά γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα πάντα ή να ελέγξουμε τα πάντα.
Αυτή η σκέψη διώχνει το άγχος, χαλαρώνετε και βλέπετε τις καταστάσεις διαφορετικά.