
Προστατευτικοί παράγοντες
- Σταραυρανθή λαχανικά
- Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας
- Φυσική δραστηριότητα:Σε άνδρες ηλικίας 65 ετών και μεγαλύτεροι οι οποίοι ασκούνται 3 ή περισσότερες ώρες ημερησίως εβδομαδιαίως φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό του προχωρημένου καρκίνου
- Χυμός σταφυλιών
- Πράσινο τσάι
- Βότανα
- Λουτεϊ'νη
- Λυκοπένιο: ντομάτα και σάλτσα ντομάτας
- Λιγνάνες
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: λιπαρά ψάρια όπως σολομός, καρύδια
- Κόκκινο κρασί
- Σελήνιο
- Βιταμίνη Ε
- Σόγια
- Χορτοφαγική διατροφή, δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά σε συνδυασμό με λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D
- Συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων
Παράγοντες κινδύνου
- Παχυσαρκία
- Έλλειψη άσκησης
- Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
- Υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ BSc (Hons), MSc, NYSCDN
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία
Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General
Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ General
email: ek2174@columbia.edu
Τηλ: 2107470167 // 6974442646
www.karafillides.gr
