Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/7/16

Πως μπορεί η υπερπλασία του προστάτη να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή;


Η υπερπλασία του προστάτη και η στυτική δυσλειτουργία είναι δύο ξεχωριστά προβλήματα που επιδεινώνονται με την αύξηση της ηλικίας. Υπάρχουν ωστόσο, κάποια σημεία σύνδεσης ανάμεσα τους. Κάποιες θεραπείες, για παράδειγμα, που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα που προκαλεί ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, ενώ παράλληλα, η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
 Παρακάτω αναφέρονται 5 τρόποι με τους οποίους η υπερπλασία του προστάτη μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα.
1. Μετεγχειρητικά προβλήματα.
Η υπερπλασία του προστάτη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της ούρησης. Μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια ανάγκη για ούρηση, ακράτεια ούρων, μη δυνατή κένωση της ουροδόχου κύστης, ή και αδύναμη ροή των ούρων. Μια χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται διουρθρική εκτομή του προστάτη(TURP) μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα αυτά, αλλά οι άνδρες που έχουν κάνει αυτό το χειρουργείο, συχνά εμφανίζουν προβλήματα στη σεξουαλική τους  λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, το 50%-75% των ανδρών παρουσιάζουν παλίνδρομη εκσπερμάτιση μετά την υποβολή τους σε TURP. Αυτό σημαίνει ότι το σπέρμα που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός οργασμού εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη, αντί να εξέρχεται από το πέος. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν είναι επικίνδυνη, αλλά αναστέλλει την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα.
2. Θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και στυτική δυσλειτουργία
Κάποιοι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε TURP αναπτύσσουν επίσης και στυτική δυσλειτουργία, ανικανότητα δηλαδή, επίτευξης, ή διατήρησης μιας στύσης. Δεν πρόκειται για μια συχνή παρενέργεια της TURP και εμφανίζεται στο 5-10% των ασθενών. Παράλληλα, κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη  μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία διατήρησης της στύσης. Οι άνδρες μάλιστα που λαμβάνουν α-αναστολείς  οι οποίοι χαλαρώνουν την ουροδόχο κύστη και τα μυϊκά κύτταρα του προστάτη μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη εκσπερμάτιση. Οι αναστολείς της άλφα ρεντουκτάσης μπορεί επίσης να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.
3. Θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και libido
Η μειωμένη σεξουαλική ορμή είναι μια πιθανή παρενέργεια των φαρμάκων ντουταστερίδη και φιναστερίδη, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων της άλφα ρεντουκτάσης και χορηγούνται σε ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Σχεδόν το 3% των ανδρών που έλαβαν ντουταστερίδη είχαν μειωμένη libido, ενώ στη περίπτωση της φιναστερίδης το ποσοστό ανέβαινε στο 6.4%.
 Οι άνδρες που λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά είναι επίσης πιθανό να έχουν μικρότερη συγκέντρωση και κινητικότητα σπερματοζωαρίων, καθώς και μειωμένο όγκο σπέρματος.

4.  Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη
Αν και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έχει βρεθεί πως μπορεί να βοηθήσουν στη περίπτωση της διόγκωσης του προστάτη, δεν έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του αδένα. Σε μια κλινική δοκιμή 12 εβδομάδων βρέθηκε ότι οι άνδρες που λάμβαναν  5 mg τανταναφίλης καθημερινά είχαν σημαντική βελτίωση τόσο στη στυτική τους λειτουργία, όσο και στα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη. Σε μια αλλά η κλινική δοκιμή 8 εβδομάδων βρέθηκε πως παρόμοια αποτελέσματα είχαν και οι άνδρες που λάμβαναν 10mg βαρδεναφίλης.
 Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDEF-5) αναστέλλουν τη διάσπαση  της κυκλικής μονοφωσφορικής γουανοσίνης cGMP,  η οποία αυξάνει τη ροή του αίματος στο πέος. Με την ίδια λογική, οι αναστολείς της PDEF-5 μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της cGMP στην ουροδόχο κύστη και τον προστάτη. Τα αυξημένα επίπεδα cGMP, καθώς και η αυξημένη ροή αίματος μπορεί επιτρέψουν στα μυϊκά κύτταρα της ουροδόχου κύστης και του προστάτη να χαλαρώσουν και να βελτιωθεί έτσι η ροή των ούρων. Οι μελέτες όμως που έχουν μέχρι στιγμής διερευνήσει την αποτελεσματικότητα των φάρμακων αυτών στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της υπερπλασίας του προστάτη έχουν μικρή διάρκεια και δεν μπορούν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους. Χρειάζεται περεταίρω έρευνα που θα συγκρίνει απευθείας τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία με τα φάρμακα για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

5. Οι θεραπείες και για τις δύο καταστάσεις μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Τόσο οι αναστολείς της PDEF-5, όσο και οι άλφα-1 αποκλειστές που λαμβάνονται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από τη διόγκωση του προστάτη μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη των φαρμάκων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να αποφευχθούν το αίσθημα ζάλης και η απότομη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 Εάν ένας άνδρας λαμβάνει αγωγή για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και εμφανίσει προβλήματα στη σεξουαλική του λειτουργία, είναι σημαντικό να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση που θα τον ανακουφίσει από όλα του τα συμπτώματα.