Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/16

Σιωπηρό εγκεφαλικό: Για ποια ασθένεια διπλασιάζει τις πιθανότητες

Το σιωπηρό εγκεφαλικό είναι ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς συμπτώματα.
Ένα σιωπηρό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί χωρίς να το γνωρίζει ο πάσχων και συμβαίνει όταν ένα αγγείο στον εγκέφαλο μπλοκάρεται για σύντομη περίοδο.

Παρότι συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά, τα σιωπηρά εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να έχουν επίδραση διαρκείας.
Οι άνθρωποι που υφίστανται αγγειακά εγκεφαλικά χωρίς συμπτώματα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από άνοια σε σχέση με όσους υπέστησαν ένα πλήρες, συμπτωματικό εγκεφαλικό.
Ολλανδοί επιστήμονες υπέβαλαν σε μελέτη 1.015 ασθενείς ηλικίας από 60 έως 90 ετών. Το σύνολο των συμμετεχόντων υποβλήθηκε σε μια σειρά από μαγνητικές τομογραφίες κατά τις περιόδους 1995-1996 και 1999-2000, αντίστοιχα.
bigstock Neurology Research 69096949
Στο ξεκίνημα της μελέτης κανένας από τους ερευνώμενους δεν έπασχε από άνοια, ωστόσο μέχρι την ολοκλήρωσή της 30 άτομα προσβλήθηκαν από την εν λόγω ασθένεια.
Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν σημάδια ήπιου εγκεφαλικού κατά τις μαγνητικές τομογραφίες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια.
Επιπλέον, όσοι προσβλήθηκαν από ήπια εγκεφαλικά κατά τη διάρκεια της έρευνας είχαν μειωμένες πνευματικές ικανότητες λόγω εκτενέστερων βλαβών στον εγκεφαλικό ιστό.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και αναδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η φροντίδα των εγκεφαλικών αγγείων μπορεί να προστατεύσει από ενδεχόμενη εκδήλωση άνοιας.

onmed