Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/16

Ο Τσακαλώτος στέλνει γράμμα στου θεσμούς: "Αυτά ΔΕΝ θα τα υλοποιήσουμε..."
Τον δικό του... "κόφτη" στα όσα απαιτούν ακόμη οι δανειστές για να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση και θα εκταμιευτεί....
η πολυπόθητη δόση για την Ελλάδα βάζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του στους θεσμούς.

Το... γράμμα του Έλληνα υπουργού απευθύνεται σε Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του προς τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί (Κομισιόν), τον Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) περιγράφει, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Τα Νέα τη Δευτέρα (30.05.2016), τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης και διαμηνύει ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, δεν θα υλοποιηθούν είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις!

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγεί αναλυτικά στους αποδέκτες της επιστολής του ότι η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ προαπαιτούμενα, θεωρώντας ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό. Ενημερώνει επίσης σε ποια θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί πως χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις.

Ένα από τα οκτώ προαπαιτούμενα τα οποία η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υλοποιήσει έχουν να κάνουν με τα ενεργειακά και συγκεκριμένα τον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το υπάρχον. Επί της ουσίας, ζητούν την ιδιωτικοποίησή του.

Δεύτερο "αγκάθι" είναι τα ειδικά μισθολόγια, όπου άλλωστε υπάρχει και η "κόκκινη γραμμή" του Πάνου Καμμένου. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να αρνείται να πάρει πίσω τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να "ξεπαγώσουν" τα ειδικά μισθολόγια έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει επίσης το θέμα με το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων, το οποίο η κυβέρνηση έχει επίσης χαρακτηρίσει "κόκκινη" γραμμή.