Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/16

Πρέπει να κοιμάται το παιδί με τη μαμά; Μέχρι ποια ηλικία;


Αγόρι 7 ετών κοιμάται συνέχεια μαζί με την μητέρα του και η προοπτική είναι να συνεχισθεί αυτό και τα επόμενα χρόνια. Ποιές οι συνέπειες τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική του υγεία;
Απαντά η Τιτίκα  Μητσοπούλου, Ψυχολόγος, Msc. Κοινωνικής -Παιδοψυχιατρικής, υπ. Δρ. Ιατρικής Παν/μιο Ιωαννίνων


Αποτέλεσμα εικόνας για Τιτικα Μητσοπούλου παιδοψυχολόγος

Το να κοιμάται ένα παιδί με τους γονείς του είναι πολύ πιο συχνό από ότι πιστεύεται. Τα ποσοστά είναι εκπληκτικά υψηλά! Μέχρι και το 45% των μητέρων αφήνουν ένα παιδί 8 έως 12 ετών να κοιμάται μαζί τους κάποια βραδιά και έως το 13% το επιτρέπουν καθημερινά. Παρόλα αυτά η συνεχής διαμονή στο ίδιο κρεβάτι μπορεί να επιφέρει σύγχυση και άγχος στο παιδί ως προς τον ρόλο του, ως προς την αυτονομία του και άγχος αποχωρισμού. Χρόνιες δυσκολίες στον ύπνο και στην διαχείριση συναισθημάτων μπορεί να εμφανιστούν αλλά και αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας, καταθλιπτικών συμπτωμάτων έχουν αναφερθεί σε κάποιες μελέτες.
 Οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι η συνήθεια θα διακοπεί από μόνη της και τα παιδιά μεγαλώνοντας θα μάθουν να κοιμούνται καλά και μόνα τους, κάτι όμως που δεν αληθεύει για πολλά από αυτά. Παιδιά στην προ-εφηβεία δεν ξέρουν πώς να ηρεμήσουν τον εαυτό τους και να χαλαρώσουν για να κοιμηθούν για το λόγο αυτό μπορεί να αποφεύγουν να κοιμηθούν σε σπίτια φίλων, να πάνε διακοπές με το σχολείο κ.α. Τέλος σε ότι αφορά τους γονείς μπορεί και οι ίδιοι να νιώσουν άβολα καθώς το παιδί μεγαλώνει, να μην ξεκουράζονται ικανοποιητικά και να δυσκολεύονται να απολαύσουν  ιδιωτικές στιγμές.
Επομένως πρώτα από όλα οι γονείς χρειάζεται να αναρωτηθούν γιατί διαιωνίζουν μια τέτοια συνήθεια και να ζητήσουν την συμβολή ειδικού εάν δεν ξέρουν γιατί το κάνουν ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αντιδράσουν ή φοβούνται μήπως δυσαρεστήσουν το παιδί τους. Ο Ψυχολόγος αξιολογώντας όλα όσα προαναφέρθηκαν, την προσωπικότητα του παιδιού αλλά και τις δυσκολίες του γονέα μπορεί να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση και να διευκολυνθεί η ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.