Η ανάγκη επιστροφής στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης και σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα υψώνει τείχη στην ακροδεξιά, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών και σημαντικών προσωπικοτήτων του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, που συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολαντ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάθισαν στο στρογγυλό τραπέζι συζήτησης με τον Φρανσουά Ολαντ, τον Πιερ Μοσχοβισί, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που συμμετείχε στην συνάντηση ως παρατηρητής των διαβουλεύσεων.
Παρόλο που δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, τους συμμετέχοντες απασχόλησε ιδιαίτερα η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη με την δραματική τροπή που έχει πάρει το προσφυγικό. Ωστόσο η συζήτηση που διεξήχθη πάνω στο θέμα έγινε «μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο» σύμφωνα με αξιωματούχο του Ελιζέ. Αυτό μαρτυρούν και οι δηλώσεις του Φρανσουά Ολαντ, που όπως και στην πρόσφατη συνάντηση του με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την δέσμευση της Γαλλίας για την φιλοξενία 30.000 προσφύγων.
«Η Γαλλία, έχει προσδιορίσει ότι θα φιλοξενήσει 30.000 πρόσφυγες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά προκειμένου αυτός ο μηχανισμός να τεθεί σε εφαρμογή με τρόπο γρήγορο και ολοκληρωμένο, θα πρέπει να υπάρχει προστασία των εξωτερικών συνόρων και αυτό πρέπει να κάνει η Ευρώπη στο σύνολό της. Αν υπάρξει φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τότε θα αποφύγουμε την επανεγκαθίδρυση των εσωτερικών που κάποιες χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει με τρόπο μονομερή. Θα αποφύγουμε έτσι, η Ελλάδα να είναι υποχρεωμένη όπως συμβαίνει σήμερα, να κρατήσει χιλιάδες πρόσφυγες πίσω από τα σύνορά της με τα Σκόπια, σε συνθήκες ανυπόφορες τόσο για τα άτομα, όσο και για την ίδια την Ελλάδα» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε μάλιστα την πρόθεση του να μην υπάρξουν παραχωρήσεις στην Τουρκία στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εκπλήρωσης των όρων άρσης των ταξιδιωτικών βεβαιώσεων τούρκων υπηκόων στην Ευρώπη για να μειώσει η Άγκυρα τις μεταναστευτικές ροές .
«Ανταλλάγματα έχουν προβλεφθεί, τα γνωρίζουμε αλλά δεν πρέπει να υπάρχει κανένας συμβιβασμός όσον αφορά τα θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου ή κριτηρίων που ισχύουν για την απελευθέρωση των αδειών εισόδου (visas). Τα ανωτέρω θα πρέπει να λειτουργήσουν ως παράγοντες διαφάνειας στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις οποίες εδώ και χρόνια έχουν υπάρξει δεσμεύσεις » ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δηλώσεις έκανε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτήρισε την συζήτηση «κρίσιμη» γιατί όπως είπε «η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» εξαιτίας των παράλληλων κρίσεων όπως είναι η οικονομική και η προσφυγική που «αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι αποδεδειγμένο από την ίδια τη ζωή ότι ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι όλοι όσοι θέλουν πολιτικές ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της κοινωνικής συνοχής, αλλά ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός και βεβαίως η ακροδεξιά».
«Η Ελλάδα επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις, συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο, μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών σήμερα στην Ευρώπη» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Πηγή: real.gr