Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/15

Στηθάγχη: Κώδωνας κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο

Η στηθάγχη είναι ένας έντονος πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος που οφείλεται στην ανεπαρκή παροχή αίματος και οξυγόνου στον καρδιακό μυ.

Η βασική αιτία πρόκλησης στηθάγχης είναι η αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και αποτελεί ένα από τα πιο συχνά επείγοντα συμπτώματα για το οποίο οι ασθενείς ζητούν ιατρική βοήθεια.
Συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που αυξάνουν τις ανάγκες της καρδιάς σε οξυγόνο, όπως είναι η έντονη σωματική άσκηση, ένα πλούσιο γεύμα, η έκθεση σε έντονο κρύο ή το έντονο ψυχολογικό στρες.
Συμπτώματα
-Πόνος ή αίσθημα πίεσης πίσω από το στέρνο.
-Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στον τράχηλο, στην κάτω γνάθο, στους ώμους ή στα χέρια.
-Δυσκολία στην αναπνοή.
-Ναυτία ή εμετός.
-Εφίδρωση.
Αντιμετώπιση
-Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως σε νοσοκομείο προκειμένου να να του παρασχεθεί οξυγόνο, νιτρογλυκερίνη και ασπιρίνη.
-Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει μετά από 15 λεπτά, χορηγείται θειική μορφίνη και άλλα φάρμακα για να μειωθεί ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση.
-Ο ασθενής πρέπει να παραμένει σωματικά και ψυχολογικά ήρεμος. Στο σπίτι λαμβάνει μικρής διάρκειας δράσης νιτρογλυκερίνη.
-Στους ασθενείς με χρόνια ή υποτροπιάζουσα στηθάγχη χορηγείται νιτρογλυκερίνη μακράς διάρκειας δράσης ή αναστολείς των διαύλων ασβεστίου.
Οι ασθενείς με επεισόδια στηθάγχης πρέπει:
-Να έχουν ιδανικό σωματικό βάρος.
-Να σκούνται.
-Να διατηρούν χαμηλή χοληστερίνη.
-Να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης εάν είναι διαβητικοί.
-Να αποφεύγουν το αλάτι.
-Να διακόπτουν το κάπνισμα.
 onmed.gr