Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/15

Η ΕΕ καθησυχάζει τη Λιβύη

Η ΕΕ καθησυχάζει τη Λιβύη




Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποπειράθηκε να καθησυχάσει τη Λιβύη, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια αποφασιστεί για να καμφθεί η ροή μεταναστών μέσω της Μεσογείου δεν πρέπει να εκληφθεί ως επίθεση εναντίον του λιβυκού λαού, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά τον πνιγμό 900 ανθρώπων που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη οι ηγέτες της ΕΕ τριπλασίασαν μια αποστολή ναυτικών ερευνών και συμφώνησαν να “καταβάλουν συστηματικές προσπάθειες να εντοπίζουν, να συλλαμβάνουν και να καταστρέφουν πλεούμενα πριν χρησιμοποιηθούν από διακινητές”.
Δεν είναι σαφές πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και αρκετοί από τους Ευρωπαίους ηγέτες είπαν ότι θα απαιτείτο μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απούσης μιας σταθερής λιβυκής κυβέρνησης. Η οργάνωση που ελέγχει την Τρίπολη διεμήνυσε ότι θα “αντιμετωπίσει” οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια της ΕΕ.
“Θέλω να καταστήσω πολύ σαφές ότι δεν υπάρχει τίποτε που προετοιμάζει ή εξετάζει η ΕΕ το οποίο να στρέφεται εναντίον του λιβυκού λαού ή των λιβυκών αρχών σε όλη τους την περιπλοκότητα”, είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.