Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/15

"Δεν είναι αυτό που νομίζεις": Μύθοι και αλήθειες για την απιστία



AdTech Ad
"Δεν είναι αυτό που νομίζεις: Μύθοι και αλήθειες για την απιστία"

Μια από τις πιο συχνές απαντήσεις που δίνουν δυο σύντροφοι σχετικά με το τι δεν θα συγχωρούσαν σε μια σχέση είναι "η απιστία". Διερευνώντας όμως περισσότερο αρχίζουν διάφορες διευκρινίσεις: εξαρτάται πόσο καιρό είμαστε μαζί, αν ήταν για μια φορά ή αν διατηρούσε παράλληλη σχέση, αν μου το είπε ή το κράτησε κρυφό. Όποια στάση και αν έχει κάποιος σχετικά με το θέμα αυτό, η απιστία αποτελεί αν όχι αιτία χωρισμού σίγουρα λόγο που η σχέση μπαίνει σε κρίση και πολλά "δεδομένα" αναθεωρούνται.
Γράφει η Έρα Μουλάκη
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Μaster in Clinical Psychology
Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
Ιστοσελίδα: www.eramoulaki.gr
Λόγοι, αιτίες και αφορμές
Υπάρχουν πολλοί λόγοι καθώς και χιλιάδες αφορμές, που μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία. Κάποιοι από αυτούς είναι προβλήματα στον ερωτικό τομέα και η έλλειψη ερωτικής ικανοποίησης μέσα στη σχέση, έλλειψη επικοινωνίας ή οι συνεχείς συγκρούσεις και υποτιμητικά σχόλια προς τον/την σύντροφο.
Ακόμα, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και ο φόβος εγκατάλειψης μπορεί να οδηγήσουν έναν/μια σύντροφο στο να απιστήσει ώστε να μη νιώσει προδομένος/η.
Επίσης, υπάρχουν κάποιοι που έχουν εμμονή με το σεξ και προσπαθούν να καλύψουν αυτή τους την ανάγκη με κάθε τρόπο. Συχνά όμως ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, υπάρχει δυσκολία συναισθηματικής σύνδεσης με τον/την άλλο, και δυσκολία αντίληψης του πόσο πληγώνει τον/την σύντροφο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτός/η που απατά υποστηρίζει "δεν είναι κακό αυτό που κάνω αφού φροντίζω να μην το μάθει ποτέ ο/η σύντροφος μου και πληγωθεί". Και σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε την επιλεκτική συνείδηση του ατόμου και πόσο μεμονωμένα αντιλαμβάνεται αυτό που κάνει.
Δεν είναι αυτό που νομίζεις;
Τι γίνεται όταν τελικά μαθαίνει ο/η σύντροφος για την απιστία και τελικά όντως συνέβαινε αυτό που φοβόταν και υποψιάζονταν; Ένα από τα πιο δυσάρεστα και δύσκολα διαχειρίσημα συναισθήματα είναι αυτό της προδοσίας, γιατί αφενός αφορά την αλλαγή της ζωής και του μέλλοντος μας όπως το είχαμε φανταστεί και αφετέρου, γιατί πολλές φορές μας γυρνάει πίσω στην παιδική μας ηλικία σε καταστάσεις που βιώσαμε αντίστοιχα συναισθήματα.
Η απιστία κλονίζει συθέμελα τη σχέση, γιατί κλονίζεται η εμπιστοσύνη στον/στην σύντροφο μας. Αναρωτιόμαστε αν πραγματικά μας αγαπάει ή πότε ακριβώς έπαψε, ακόμα και όταν μας εξομολογείται τι έγινε, η έλλειψη εμπιστοσύνης ξανά παρούσα μας κάνει να αναρωτιόμαστε: "πως μπορώ να ξέρω πως τώρα μου λέει την αλήθεια;".
Πρέπει να το εξομολογηθώ;
Πιο σωστό θεωρώ αυτός/ή που έχει απιστήσει να αναρωτηθεί γιατί το έκανε. Ποιες ήταν οι πραγματικές αιτίες και όχι η αφορμή. Η εξομολόγηση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται για να "ανακουφιστεί" από το βάρος της πράξης αυτός /αυτή που το έπραξε.
Έχοντας αυτές τις παραμέτρους στο μυαλό, θεωρώ πως η ειλικρίνεια είναι σημαντική.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν ωραίοι τρόποι να μιλήσεις ή να εξομολογηθείς κάτι τέτοιο, σίγουρα όμως υπάρχουν λάθος τρόποι που μπορεί κανείς να αποφύγει. Η ανάληψη της ευθύνης είναι από τα πιο σημαντικά βήματα. Παρόλα τα πιθανά προβλήματα είναι σημαντικό αυτός/η που απατά να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του και των επιλογών του.
Στη συνέχεια μιλώντας από καρδιάς, αναγνωρίζοντας το πόσο έχει πληγωθεί ο/η σύντροφος καθώς και λέγοντας αλήθειες που αφορούν το ζευγάρι, θέματα που ίσως απέφευγαν να θίξουν, υπάρχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες ο/η σύντροφος σας να καταλάβει.
Απιστία: η επόμενη μέρα
Να τον συγχωρήσω ή θα το ξανακάνει; Πάλι θα πω, δεν υπάρχει μια απάντηση στο ερώτημα αυτό. Αφορά τον καθένα ξεχωριστά και την ιστορία της κάθε σχέσης. Σίγουρα χωρίς συζήτηση και προσπάθεια δεν μπορούν να πάνε τα πράγματα παρακάτω. Αν και οι δυο σύντροφο αποφασίσουν να "κρύψουν κάτω από το χαλί της σχέσης" ότι έγινε,  σίγουρα με παρόμοιο τρόπο έχουν κρύψει και άλλα δύσκολα θέματα χωρίς να τα συζητήσουν και κάποια στιγμή θα εμφανιστούν απρόσκλητα μπροστά τους, με δυσάρεστες συνέπειες.
Κλείνοντας, γνωρίζοντας ότι η απιστία είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα με πολλές πτυχές που δεν θίξαμε, θα ήθελα να τονίσω δυο πράγματα:
α. Ότι η απιστία δεν είναι η λύση όταν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση.
Όταν ο ένας από τους δύο νοιώθει ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται, υπάρχει περίπτωση να απιστήσει και να σκεφτεί σοβαρά να χωρίσει. Αν δεν μάθει το ζευγάρι να επικοινωνεί, μάλλον η απιστία θα επανέλθει όταν ξανά προκύψουν προβλήματα. Σαν να θέλουμε να πιστέψουμε ότι δεν θα ξανά βρέξει και θα έχει πάντα ήλιο.
β. Αν είστε αυτός/η που απατά και ενώ θέλετε να το σταματήσετε διαπιστώνετε ότι το ξανακάνετε χωρίς να μπορείτε να το ελέγξετε, ή αν είστε ο/η προδομένος/η σύντροφος και δεν μπορείτε να βγείτε από μια σχέση που σας πληγώνει, ίσως με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, να βρείτε τις απαντήσεις που είναι κρυμμένες μέσα σας και που θα σας βοηθήσουν να δημιουργείτε σχέσεις εκτίμησης και εμπιστοσύνης.
Ακόμα και η απιστία, μπορεί να γίνει ένα εμπόδιο που αν το διαχειριστείτε σωστά θα είναι για καλό, είτε για να ξεκαθαρίσει μια σχέση η οποία δεν σας άξιζε, είτε για να επανακαθορίσετε τη σχέση σας , ώστε να ικανοποίει και να καλύπτει τις ανάγκες και των δυο σας.