Σελίδες

Thessaloniki video tour

1/9/14

Ερωτικές σχέσεις στην εφηβεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ερωτικές σχέσεις στην εφηβεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις



Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου ανάμεσα σε φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων, η ηλικία έναρξης σεξουαλικών επαφών ήταν τα 18 χρόνια. Σήμερα η ηλικία αυτή έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά.
Για τους μισούς περίπου εφήβους, η ηλικία έναρξης σεξουαλικών σχέσεων είναι τα 14 με 15 χρόνια. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι νεαροί έφηβοι κάνουν σεξ απλώς, χωρίς να εμπλέκονται σε συναισθηματικές σχέσεις.
Όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον άνθρωπο, γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κλπ., εκφράζουν την ομόφωνη άποψη ότι η χαμηλή ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων. Την ίδια περίπου άποψη διατυπώνουν και οι περισσότεροι γονείς, με λίγες εξαιρέσεις. Είναι επίσης σαφές ότι οι πρώιμες σεξουαλικές επαφές δεν οδηγούν σε καλύτερη σεξουαλική και συναισθηματική ζωή στην ενήλικη περίοδο. Αντίθετα μάλιστα δημιουργούν προϋποθέσεις κακών ή προβληματικών ερωτικών σχέσεων στο μέλλον.
Με αυτά τα δεδομένα είναι λογικό να αναζητήσει κανείς τους λόγους της πρώιμης σεξουαλικής αφύπνισης των νέων και να επιχειρήσει να καταγράψει μηχανισμούς προστασίας τους από διάφορα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, μελλοντικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ψυχολογικά τραύματα και αποτυχίες σε επίπεδο σπουδών. Υπολογίζεται ότι το 80% περίπου των νέων θα έρθουν σε επαφή με τον ιό των κονδυλωμάτων τα δύο πρώτα χρόνια της σεξουαλικής τους δραστηριότητας…