Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/14

"Ανοίγουν" τα δάση για να γίνουν... γήπεδα γκολφ

Ανοίγουν τα δάση για να γίνουν... γήπεδα γκολφ




Την εγκατάσταση «τουριστικών χωριών» σε ορεινά δάση και δασικές εκτάσεις ευνοεί τροπολογία η οποία κατατέθηκε λίγο πριν από την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» δίνει «μπόνους» χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων για την κατασκευή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή.
Τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εκτός από ξενοδοχεία 5 αστέρων, γήπεδα γκολ, συνεδριακά κέντρα και άλλες υποδομές, περιλαμβάνουν και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.
Στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που είχε εισαχθεί στα μέσα Ιουλίου προς ψήφιση στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά προβλεπόταν «γενναία» μείωση των τετραγωνικών που αντιστοιχούν σε μία τουριστική επένδυση που χτίζεται σε δάσος –σε σύγκριση με την ισχύουσα νομοθεσία- εισάγοντας κλιμακωτό συντελεστή δόμησης ανάλογα με το μέγεθος του «οικοπέδου».
Τελικά με τροπολογία της τελευταίας στιγμής προστέθηκε διάταξη που καταργεί τον κλιμακωτό συντελεστή για τις τουριστικές επενδύσεις που χωροθετούνται σε δάση που βρίσκονται στα 10 χλμ. από τη θάλασσα και ορίζει γι’ αυτές οριζόντιο συντελεστή δόμησης 0,5 για εκτάσεις έως και 8.000 στρέμματα.

Πηγή: Βήμα της Κυριακής