Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/14

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ψυχοθεραπεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ψυχοθεραπεία




Πώς “δουλεύει” η ψυχοθεραπεία;
Μία συνέντευξη του Bruce E. Wampold* (2009)
Πηγή: American Psychological Association, www.apa.org

Εισαγωγή και Μετάφραση κειμένου: Βλασοπούλου Αγγελική
Πολύ συχνά συναντώ ανθρώπους που με ρωτάνε τι είναι η ψυχοθεραπεία; Τι σου κάνει ένας ψυχοθεραπευτής και πόσο γρήγορα βλέπεις διαφορά στον εαυτό σου και στις δυσκολίες σου;
 Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ψυχοθεραπευτή για ποικίλους λόγους: άγχος, κατάθλιψη, συχνά σκαμπανεβάσματα της διάθεσης, έντονος θυμός, χρόνιος πόνος, βίωση τραυματικού γεγονότος, μακροχρόνιο πένθος, συζυγικές δυσκολίες, συμβουλευτική γονέα, υποστήριξη οικογένειας με ένα μέλος ψυχικά ασθενές ….. και άλλα…
Και τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένας ψυχοθεραπευτής για όλα τα παραπάνω; Θα σε συμβουλέψει όπως θα σε συμβούλευε ένας φίλος ή ένα οικογενειακό πρόσωπο; με ρωτάνε. Όχι! Αλλά αν εσύ το θέλεις, θα σε καθοδηγήσει για να βρείτε μαζί τις απαντήσεις που σε οδηγούν και διατηρούν αυτές τις δυσκολίες. Ένας ψυχοθεραπευτής έχει τα δικά του εργαλεία για να σε στηρίξει και να σε ανακουφίσει. Τη θέληση και τη δουλειά όμως τη βάζεις εσύ!
Και πόσο εύκολο είναι να μιλάς σε ένα άγνωστο για τα προβλήματά σου; Από τη στιγμή που έχεις απευθυνθεί σε ένα ψυχοθεραπευτή σημαίνει ότι το έχεις ανάγκη! Γνώρισε τον/την ψυχοθεραπευτή/ρια σου μέσα από τη διαδικασία και θα σε βοηθήσει και ο ίδιος να αναπτύξετε την κατάλληλη συμμαχία και εμπιστοσύνη!
Ο Bruce E. Wampold έδωσε το 2009 την παρακάτω συνέντευξη, η οποία απευθύνεται σε όλους εμάς που κάποια στιγμή θα αναζητήσουμε τη βοήθεια και υποστήριξη ενός επαγγελματία, για να αντιμετωπίσουμε προσωρινές ή μακροχρόνιες ανησυχίες ή συναισθηματικές δυσκολίες.