Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/8/14

Ιρλανδία-Οι φτωχότεροι πληρώνουν περισσότερους φόρους

Ιρλανδία-Οι φτωχότεροι πληρώνουν περισσότερους φόρους



Δεν συμβαίνει μόνο στην...Ελλάδα. Στην Ιρλανδία η οποία εδώ και κάποιους μήνες έχει αφήσει πίσω της το μνημόνιο, οι φτωχότεροι πληρώνουν περισσότερους φόρους από τους πλούσιους, αναλογικά με το εισόδημά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Nevin .
Η έρευνα που βασίστηκε στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα οικονομικά των νοικοκυριών, διαπίστωσε ότι οι Ιρλανδοί δίνουν το 24% των εισοδημάτων τους σε φόρους, άμεσους και έμμεσους. 

Κατά μέσο όρο το 13,6% του ακαθάριστου εισοδήματος πηγαίνει σε άμεσους φόρους (φόρο εισοδήματος και κοινωνική ασφάλιση) και το 10, 36% σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και εισφορές). 
Ο ΦΠΑ αποδείχθηκε ότι είναι η μεγαλύτερη πηγή έμμεσης φορολογίας, καθώς κατά μέσο όρο συλλέγεται από τα νοικοκυριά  3.360 ευρώ ετησίως . Αυτό ισοδυναμεί με 6,27 % του μέσου ακαθάριστου εισοδήματος τους.
Την πληρώνουν όμως πάλι οι φτωχότεροι... Σύμφωνα με την έρευνα το φτωχότερο 10% του πληθυσμού έδωσε το 16% του εισοδήματος του σε ΦΠΑ ενώ το πλουσιότερο 10% πλήρωσε μόνο 4%.  Κάτι παρόμοιο ισχύει και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με το φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού να δίνει το 8% του εισοδήματός του , ενώ εκείνοι που έχουν τα υψηλότερα εισοδήματα και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας πληρώνουν 1,4%.
Η έκθεση σημειώνει ότι, σε αντίθεση με το καθεστώς έμμεσης φορολογίας, ο κώδικα φορολογίας εισοδήματος είναι έντονα προοδευτικός με το πλουσιότερο 10% των Ιρλανδών να πληρώνει κατά μέσο όρο 23% φόρο εισοδήματός, σε σύγκριση με το φτωχότερο 10% που καταβάλλει μόλις 0,3%. 
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα από το συνδυασμό άμεσων και έμμεσων φόρων προκύπτει ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό από το εισόδημά τους σε φόρους, σε σχέση με τα πλουσιότερα νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα, το φτωχότερο 10 % των Ιρλανδών έδωσε το 30,5 % του εισοδήματός του σε φόρους γενικά, ενώ εκείνοι που ανήκουν στο 10% των πιο πλούσιων Ιρλανδών κατέβαλαν σε φόρους συνολικά 29,6%.

Πηγή:irishtimes.com