Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/14

Οι αυστηροί γονείς ευνοούν την παχυσαρκία



Οι αυστηροί γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να… κάνουν τα παιδιά τους παχύσαρκα, σε σχέση με εκείνους που διατηρούν μεν τα όρια, αλλά είναι δίκαιοι.

Ερευνητές ανακάλυψαν, ότι οι γονείς που είναι άκαμπτοι με τους κανόνες που θέτουν αποτυγχάνουν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, ή να τους δείχνουν στοργή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες τα παιδιά τους να καταλήξουν παχύσαρκα.

Ο κίνδυνος μάλιστα είναι κατά ένα τρίτο μεγαλύτερος στα μικρότερα παιδιά, κάτω των 11 ετών.

Η ερευνήτρια Lisa Kakinami από το πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, ανέφερε στη Daily Mail ότι η σπειροειδής επιδημία της παχυσακίας που επηρεάζει τις περισσότερες χώρες, καταδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους μέσα στο σπίτι.

«Αν οι γονείς συμπεριφέρονται στα παιδιά τους ισορροπώντας ανάμεσα στη στοργή και τα όρια, τότε τα παιδιά αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα» είπε χαρακτηριστικά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας Epidemiology & Prevention/Nutrition, Physical Activity & Metabolism Scientific Sessions 2014.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 37.577 παιδιών ηλικίας 0 έως 11 και συνέκριναν το δείκτη μάζας σώματός τους με τις απαντήσεις που έδωσαν οι γονείς τους, αναφορικά με τον τρόπο που τα μεγάλωναν.

Οι υπερβολικά αυστηροί γονείς είχαν κατά 30% μεγαλύτερες πιθανότητες τα μικρότερα παιδιά τους (ηλικίας 2 έως 5 ετών) να είναι παχύσαρκα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας είχε επίσης σχέση με την παιδική παχυσαρκία, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο τα μεγάλωναν οι γονείς τους είχε άμεση σχέση με αυτή, ανεξάρτητα από το επίπεδο του εισοδήματός τους.