Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/13

Νέες κυρώσεις για τα πυρηνικά

Νέες κυρώσεις για τα πυρηνικά




Πολλοί αμερικανοί βουλευτές δεν είναι πεπεισμένοι ακόμα πως οι ΗΠΑ πρέπει να καθυστερήσουν την επιβολή νέων κυρώσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ασκούν σκληρές πιέσεις σε βουλευτές των ΗΠΑ ώστε να καθυστερήσει η επιβολή νέων κυρώσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ωστόσο ορισμένοι βουλευτές, ο ρόλος των οποίων είναι βασικός, υποστήριξαν την Τετάρτη πως δεν είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο.
Ο Μπομπ Κόρκερ της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, η οποία εξετάζει το πακέτο κυρώσεων, δήλωσε ότι οι βουλευτές είναι επιφυλακτικοί επειδή αισθάνονται πως έπρεπε να ασκήσουν πιέσεις στον Λευκό Οίκο προκειμένου η κυβέρνηση να στηρίξει τις αυστηρές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. «Είναι αναγκαίο από την πλευρά τους να καταφέρουν να μας πείσουν μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες ότι η πορεία δράσης που θέλουν να ακολουθήσουν είναι σωστή», δήλωσε ο Κόρκερ στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Πιστεύω ότι επειδή το Κογκρέσο έπρεπε να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση σχετικά με τις κυρώσεις, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός», είπε.
Ο Κόρκερ συναντήθηκε την Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Την Πέμπτη ο Κέρι θα έχει συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου σχετικά με την πορεία των συνομιλιών με το Ιράν.
«Αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα σημείο όπου, η κυβέρνηση πιστεύει, πως επιπρόσθετες κυρώσεις που ίσως εγκριθούν από την επιτροπή είναι αντιπαραγωγικές στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο Κόρκερ.
«Κάθε ημέρα που η Γερουσία καθυστερεί την εξέταση νέων κυρώσεων, το Ιράν εμπλουτίζει περισσότερο ουράνιο και βελτιώνει τις πυρηνικές του δυνατότητες», είπε ο γερουσιαστής Μαρκ Κιρκ, αναφερόμενος στην ικανότητα του Ιράν να αναπτύξει μια πυρηνική βόμβα. «Εάν το Ιράν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί, την ίδια στιγμή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι επίσης σε θέση να διαπραγματευτούν ενώ επιβάλουν νέες αυστηρότερες κυρώσεις», είπε.
Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τεχεράνη αναπτύσσει τις δυνατότητες του πυρηνικού της προγράμματος για τη δημιουργία πυρηνικού όπλου, ωστόσο το Ιράν υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά του είναι καθαρά για την παραγωγή ενέργειας και ιατρικών συσκευών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ