Σελίδες

Thessaloniki video tour

1/5/13

Δέντρα κλώνοι αναβιώνουν αρχαία δάση

Έπειτα από δυο δεκαετίες αναζήτησης και κλωνοποίησης των μεγαλύτερων και αρχαιότερων δέντρων του κόσμου, η ΜΚΟ Archangel Ancient Tree Archive ανακοίνωσε ότι περνά στο στάδιο της δενδροφύτευσης…



Η ΜΚΟ έχει δημιουργήσει πάνω από 20.000 κλώνους πανύψηλων αιωνόβιων δέντρων, κυρίως σεκόγιες, και διοργανώνει τη Δευτέρα δενδροφυτεύσεις σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Καναδά, Γερμανία και ΗΠΑ. Δενδροφυτεύσεις των κλώνων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Όρεγκον.
Αν και έχουν ύψος μόλις 45 εκατοστά, οι κλώνοι, που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, είναι γενετικά αντίγραφα γιγάντιων δέντρων που κόπηκαν στη βόρεια Καλιφόρνια πριν έναν αιώνα.
Ορισμένοι κλώνοι μάλιστα προέρχονται από δέντρα που έζησαν 4.000 χρόνια.
Σύμφωνα με τον David Milarch, έναν εκ των ιδρυτών της ΜΚΟ που υλοποιεί την πρωτοβουλία, η δενδροφύτευση της Δευτέρας είναι το πρώτο βήμα προς την μαζική παραγωγή.
«Πρέπει να αναδασώσουμε τον πλανήτη. Είναι επιτακτική ανάγκη. Για να το κάνουμε αυτό είναι λογικό να χρησιμοποιήσουμε τα μεγαλύτερα, αρχαιότερα και πιο συμβολικά δέντρα που έζησαν ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Milarch.
Η ΜΚΟ σχεδιάζει την φύτευση εκατομμυρίων δέντρων παγκοσμίως, με στόχο την αποκατάσταση αρχαίων δασών και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με την απορρόφηση τεραστίων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.
Πηγή: econews.gr