Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/13

Νότια Κορέα: «Οικονομικό εκδημοκρατισμό» υπόσχεται η κόρη του δικτάτορα


 Νότια Κορέα: «Οικονομικό εκδημοκρατισμό» υπόσχεται η κόρη του δικτάτορα

  • 0
     


Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας ανέλαβε τα καθήκοντά της τη Δευτέρα
Η ηλικίας 61 ετών Παρκ Γκέουν-χάι ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας. (REUTERS/Lee Jae-Won)
 

Σκληρή στάση στην εθνική ασφάλεια και οικονομική αναζωογόνηση υποσχέθηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας που ανέλαβε τα καθήκοντά της τη Δευτέρα. Η Παρκ Γκέουν-χάι, που εξελέγη τον Δεκέμβριο, ορκίστηκε πρόεδρος ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ατόμων.
Η πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας αποτελεί «πρόκληση για την επιβίωση» του κορεατικού λαού, δήλωσε αναφερόμενη στην δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ στις 12 Φεβρουαρίου. Η Παρκ διαδέχεται στην εξουσία τον πρόεδρο Λι Μιουνγκ-μπακ, από το ίδιο συντηρητικό κόμμα, ο οποίος εξάντλησε την πενταετή θητεία που του επιτρέπει ο νόμος.
Η 61χρονη πρόεδρος είναι η κόρη του στρατιωτικού δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ-χι, που κυβέρνησε τη Νότια Κορέα επί σχεδόν δυο δεκαετίες.  Πριν από τις εκλογές, αναφερόταν στην ανάγκη για περισσότερο διάλογο με τη Βόρεια Κορέα όμως η πρόσφατη  πυρηνική δοκιμή αναμένεται να την δυσκολέψει να εμφανιστεί συμφιλιωτική απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ.
Η Παρκ υποσχέθηκε «οικονομικό εκδημοκρατισμό» που θα εξαπλωθεί ευρέως. Η ανάπτυξη της Νότιας Κορέας έχει επιβραδυνθεί, ο πληθυσμός γερνάει γρήγορα και απαιτήσεις για καλύτερη κατανομή του πλούτου εκφράζονται απ” όλο το πολιτικό φάσμα.
Η Παρκ βρέθηκε στο πολιτικό προσκήνιο σε ηλικία 22 ετών, αναλαμβάνοντας χρέη πρώτης κυρίας όταν η μητέρα της σκοτώθηκε από σφαίρα που προοριζόταν για τον πρόεδρο πατέρα της. Επί πέντε χρόνια υποδεχόταν τις συζύγους των αρχηγών κρατών που επισκέπτονταν τη Νότια Κορέα, ως το 1979 που δολοφονήθηκε ο πατέρας της από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του.  
Η διακυβέρνηση του Παρκ (1961-79) χαρακτηρίστηκε από την αμείλικτη πάταξη των αντιφρονούντων και καθυστέρησε τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Τον Σεπτέμβριο, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η Παρκ ζήτησε δημοσίως συγνώμη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πατέρα της. Όμως περιέγραψε το πραξικόπημα του 1961 ως «απαραίτητο», πράγμα που αποξένωσε τους νεότερους ψηφοφόρους οι οποίοι θεωρούν ότι η Παρκ είναι απρόθυμη να αποκηρύξει τελείως τον πατέρα της.