Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/13

Στο επίκεντρο η διοχέτευση κεφαλαίων στην επιχειρηματικότητα


 Στο επίκεντρο η διοχέτευση κεφαλαίων στην επιχειρηματικότητα

  • 7
     


 
H διοχέτευση κεφαλαίων στην επιχειρηματικότητα με όρους ανταγωνιστικούς και όχι επιδοματικούς, είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε με άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναληφθούν για τη νέα προγραμματική περίοδο ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης με τη διοίκηση της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (Venture Capital). Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, στο πλαίσιο της συνάντησης, ότι σύγχρονα χρηματοδοτικά μέσα, όπως τα Venture Capital, αποτελούν διεθνώς σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας- ιδίως της νεανικής- με στόχο την ενδυνάμωση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητάς.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ιδιαίτερα στη χώρα μας, με τους περιορισμούς στις άλλες μορφές χρηματοδότησης, η σημασία τους για την κεφαλαιακή ενίσχυση των επιχειρήσεων, τη στήριξη της καινοτομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι κρίσιμη.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε: «Είχαμε σήμερα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τον υπουργό τον κ. Χατζηδάκη. Αναλύσαμε και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επί μακρόν όλα τα ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στη χώρα μας.
Συμφωνήσαμε ότι η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία είναι ο δρόμος της ανάπτυξης για την Ελλάδα του αύριο και συμφωνήσαμε επίσης να εργαστούμε στενά και σήμερα και στο μέλλον, προκειμένου να δρομολογήσουμε από κοινού πολιτικές και δράσεις που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στον τόπο μας.
Νομίζω σήμερα ξεκινά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίοδος για την Ένωσή μας, την Ένωση Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών, που από κοινού με το υπουργείο θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη όλων των θεμάτων της επιχειρηματικότητας και κυρίως στην ανάδειξη και ανάπτυξη των νέων μεγάλων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων της επόμενης μέρας».
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, τέθηκαν στη συνάντηση, μια σειρά από προτάσεις προς την ηγεσία του υπουργείου, για θέματα τα οποία αφορούν τη διοχέτευση κεφαλαίων στην επιχειρηματικότητα με όρους ανταγωνιστικούς και όχι επιδοματικούς.
«Θέματα, τα οποία πιστεύουμε ότι θα δούμε και θα συζητήσουμε και σε νέες συναντήσεις που θα έχουμε, με στόχο μέσα από τις δράσεις άσκησης πολιτικής να δούμε να υλοποιούνται. Είτε αυτό είναι το ΕΣΠΑ, είτε άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναληφθούν για τη νέα προγραμματική περίοδο, είτε αν υπάρχουν δυνατότητες και για το υπάρχον ΕΣΠΑ.
Είναι κάτι το οποίο θα δούμε από κοινού, με στόχο να διοχετευτούν με ανταγωνιστικό τρόπο και μέσα από τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, κεφάλαια στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σημείωσε ο ίδιος.