Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/12

Μπο Σιλάι: Χαρισματικός, αλλά διεφθαρμένος


 Μπο Σιλάι: Χαρισματικός, αλλά διεφθαρμένος

  • 0
     


Ο κινέζος πολιτικός αντιμετωπίζει την μοίρα του μαύρου πρόβατου και της παραδειγματικής τιμωρίας
 
Τόλμησε να υποκλέψει ακόμη και τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο
Πεκίνο, Κίνα 
Πιθανότατα ο κινέζος πολιτικός Μπο Σιλάι, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), να ονειρεύτηκε κάποτε ότι θα φτάσει στην κορυφή, ότι θα γίνει πολιτικά πανίσχυρος – γιατί διάσημος στη χώρα του και πάμπλουτος ήταν ήδη. Σήμερα, με την σύζυγό του και στενούς συνεργάτες του στη φυλακή, αντιμετωπίζει την μοίρα του μαύρου πρόβατου και της παραδειγματικής τιμωρίας.
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, αποπέμφθηκε από τις τάξεις του κόμματος και θα δικαστεί κατηγορούμενος για διαφθορά, απάτη και «ζητήματα ηθικής», δηλαδή σεξουαλικά σκάνδαλα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΚ, ο Μπο, άλλοτε κομματικός γραμματέας της Τσονγκίνγκ που φιλοδοξούσε να καταλάβει μια από τις εννέα θέσεις του Πολίτμπιρο της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Κ., «καταχράστηκε την εξουσία του, διέπραξε σοβαρά σφάλματα και φέρει μεγάλη ευθύνη». Οι ενέργειες του Μπο Σιλάι «προκάλεσαν σοβαρές συνέπειες και έβλαψαν σημαντικά την υπόληψη του κόμματος και του κράτους», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο Σιλάι θα λογοδοτήσει ενώπιον της κινεζικής δικαιοσύνης, όπως αποφάσισε το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο ταυτόχρονα ανακοίνωσε την ημερομηνία του κομματικού συνεδρίου, που πρόκειται να αρχίσει τις εργασίες του στις 8 Νοεμβρίου.
Ο 63χρονος Σιλάι βρίσκεται εδώ και έξι μήνες στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών στην Κίνα: η σύζυγος του Μπο, Γκου Καϊλάι, και ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για την δολοφονία του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ. Το θύμα φέρεται ότι ήξερε πολλά για μίζες, «ροζ» σκάνδαλα και μεταφορές κρατικών κονδυλίων σε υπεράκτιες εταιρίες και λογαριασμούς του ζεύγους.
Ο επικοινωνιακά χαρισματικός Σιλάι έγινε γνωστός για τη θεαματική μεταμόρφωση μιας απλής βιομηχανικής πόλης 12 εκατομμυρίων κατοίκων, της Τσονγκίνγκ, σε σημαντικό οικονομικό πόλο έλξης επιχειρηματιών κι επιχειρήσεων.
Για να το καταφέρει αυτό, ο και πρώην υπουργός Εμπορίου της Κίνας, έκανε μία τολμηρή εκστρατεία κατά της κινεζικής μαφίας και της εγκληματικότητας, την οποία φρόντιζε να εκθειάζουν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Η εκστρατεία συνδυάσθηκε με πλήθος εκτελέσεων, επιβαρύνοντας τον, εκτός από χιλιάδες ορατούς κι «αόρατους» εχθρούς, με κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είχε όμως και «μεγάλο αυτί». Ο Σιλάι είχε αναπτύξει ένα δίκτυο τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο έφτανε μέχρι και τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Ζιντάο - μοιραίο, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, λάθος. Διάφοροι έμπιστοι αξιωματούχοι της πόλης υπέκλεπταν συνομιλίες με κορυφαία στελέχη του κόμματος – πολύ γνωστό έγινε ένα τηλεφώνημα από τον υπουργό αρμόδιο για θέματα διαφθοράς προς τον πρόεδρο Χου.
Όλες αυτές οι κινήσεις του Μπο θεωρήθηκαν από την ηγεσία του κόμματος ως πρόκληση αλλά και ένδειξη του έως πού ήταν διατεθειμένος να φτάσει ο 63χρονος πολιτικός στην προσπάθειά του να αποκτήσει περισσότερη εξουσία. Εξάλλου η δίωξή του πετυχαίνει μ’ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια: δίνει ένα μάθημα μοραλισμού, δίνει και άλλοθι για την εξαιρετικά εκτεταμένη στους κόλπους του ΚΚΚ διαφθορά.