Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/12

Έχει ένα… «μπλε» φεγγάρι απόψε


 Έχει ένα… «μπλε» φεγγάρι απόψε


Κι έχει ένα… «μπλε» φεγγάρι απόψε… που δεν πρέπει να το χάσετε!
Για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα το φεγγάρι θα γεμίσει και οι Έλληνες θα αποχαιρετήσουν το καλοκαίρι κάτω από το ρομαντικό φως της φεγγαράδας του Αυγούστου σπεύδοντας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που θα «ξενυχτήσουν» για χάρη της πανσελήνου με συναυλίες, παραστάσεις και λογοτεχνικές βραδιές, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, σύμφωνα με το protothema.gr


Όλες οι εκδηλώσεις
Στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, η Τάνια Τσανακλίδου και η Ελένη Τσαλιγοπούλου υπόσχονται μια πραγματικά αξέχαστη συναυλία με τίτλο «Ενα φεγγάρι του Αυγούστου»..
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιήσει νυχτερινή ξενάγηση για τους επισκέπτες του στην περιοδική έκθεση «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων».
Στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Μάριος Στρόφαλης έχουν δώσει μελωδικό ραντεβού με το κοινό, ενώ στο Επιγραφικό Μουσείο θα γίνει η προβολή της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσάφτη.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται στη Ρωμαϊκή Αγορά προσφέροντας σε όσους ακολουθήσουν το μουσικό κάλεσμά της «Αρώματα και θύμησες της παλιάς Αθήνας».
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θα δώσουν το «παρών» η Μάρθα Φριντζήλα και ο Τάκης Φαραζής τραγουδώντας για τη φεγγαράδα του Αυγούστου.
Η Μελίνα Ασλανίδου θα συνοδεύσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου στην παραδοσιακή αυγουστιάτικη συναυλία της, που θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Βουλιαγμένης.
Κάτω από την Ακρόπολη, στο Ηρώδειο, θα εμφανιστεί απόψε ο Μάριος Φραγκούλης και στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, θα δώσει μουσικά το «παρών» ο Σταύρος Λάντσιας.
Επίσης, τα περισσότερα μεγάλα κλαμπ της παραλιακής λεωφόρου, στην Αθήνα, οργανώνουν full moon πάρτι μέχρι πρωίας
Δείτε τις υπόλοιπες εκδηλώσεις
Το φαινόμενο «Blue moon»
Η εμφάνιση ολόγιομων φεγγαριών δύο φορές στον ίδιο μήνα, όπως συνέβη φέτος, στις 2 Αυγούστου και απόψε, παρατηρείται κάθε περίπου δυόμισι χρόνια. Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη αλλά επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε.
Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Όταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται ένα επιπλέον φεγγάρι.
Οσο για εκείνους που περιμένουν να αντικρίσουν ένα γεμάτο μπλε φεγγάρι; Μάλλον θα απογοητευτούν. Το φεγγάρι φυσικά και θα είναι φωτεινό, ωστόσο, το χρώμα του δε θα είναι μπλε. Ο όρος «μπλε πανσέληνος» είναι μεταφορικός. Προήλθε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα της Ινδονησίας, το 1883, η οποία ήταν τόσο ισχυρή που στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη, με αποτέλεσμα να φαίνεται μπλε το (δεύτερο) φεγγάρι του μήνα.
Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το «Μπλε φεγγάρι» θα συμβεί σήμερα, 31 Αυγούστου, στις χώρες που βρίσκονται δυτικά της ζώνης ώρας UTC/GMT +8. Σε χώρες που βρίσκονται ανατολικά από τη ζώνη των UTC/GMT +9 ωρών (στον Ειρηνικό ωκεανό), οι δύο πανσέληνοι θα εμφανιστούν τον Σεπτέμβριο, την 1η και στις 30 του μήνα.
Η επόμενη διπλή πανσέληνος θα συμβεί στις 2 και 31 Ιουλίου του 2015.