Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/7/12

Κρήτη:Πρόγραμμα ενημέρωσης για τον ιό του Δυτικού Νείλου


Πρόγραμμα ενημέρωσης για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ξεκινά από αύριο, Δευτέρα, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων αλλά και τη διοργάνωση ομιλιών από ειδικούς ανοικτών για το κοινό.

Στον νομό έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί δύο κύκλοι ψεκασμών των κουνουπιών σε όλους τους δήμους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρίτος από ειδικά συνεργεία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών.

Επιπλέον, σε ανακοίνωση, που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σημειώνεται ότι ο ιός μεταδίδεται από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, αλλά όχι από άτομο σε άτομο.

Παρατίθενται γενικές πληροφορίες για τον ιό, μεταξύ των οποίων επισημαίνεται ότι 80% και πλέον των ατόμων, που μολύνονται, δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και μόνο 20% παρουσιάζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότερο από 1% είναι εκείνοι οι οποίοι εμφανίζουν σοβαρή νόσο (συνήθως σε ηλικίες άνω των 65 ετών).

Οδηγίες προς τους πολίτες από τη Διεύθυνση Υγείας αναφέρουν τους τρόπους αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών: «Συνιστάται η χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα (χρόνος δράσης τους 1-5 ώρες), χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ), χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα - πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα), χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στο σπίτι, χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις, που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων, όπως για παράδειγμα τα βρέφη κάτω των 2 μηνών».

Σημαντικό μέτρο, επίσης, είναι η απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μη υπάρχει πρόσβαση για τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, μιας και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αβγών.

«Η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών ωφελεί στην καταπολέμηση των κουνουπιών, δεδομένου ότι ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων. Το καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών συμβάλλουν επίσης, διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια, ενώ η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια» αναφέρουν οι οδηγίες της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου.










zougla.gr