Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/7/12

Γιούνκερ: Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα έλυνε τα προβλήματα


Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις «υποθέσεις εργασίας» του επειδή θα είχε «τεράστια αρνητικά επακόλουθα», τονίζει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung».

«Μια έξοδος (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «Η αποβολή της χώρας αυτής δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως. Η φήμη των χωρών μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες».

Ταυτόχρονα πάντως, ο Γιούνκερ τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει, πριν απ' όλα, να προσπαθήσει η ίδια για τη σωτηρία της. «Δεν θέλω να υποβαθμίσω τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα», σημείωσε.

Ο Γιούνκερ επέκρινε, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, όσους επαναλαμβάνουν την άποψη περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ λέγοντας ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης».

«Δεν θα έπρεπε να αναφέρουν αυτήν τη υπόθεση», της εξόδου της Ελλάδας, απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσουν την εσωτερική πολιτική τους, πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ σχολίασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, που όλοι τους διαβεβαιώνουν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. «Η ευρωζώνη έφτασε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν όλοι, με κάθε δυνατό μέσο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι οι εμπλεκόμενες δυνάμεις έχουν τη βούληση να δείξουν την αποφασιστικότητά τους», κατέληξε.





zougla.gr