Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/12

Εναλλακτικές προτάσεις για την απόδοση των θέσεων στάθμευσης της Θεσσαλονίκης στους πολίτες


Έξι προτάσεις εναλλακτικών χρήσεων σε θέσεις στάθμευσης είναι το θέμα της Έκθεσης που διοργανώνουν το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και η Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης...

 
Τα εγκαίνια της Έκθεσης, με τίτλο: «DesignArk | 6 προτάσεις εναλλακτικών χρήσεων σε θέσεις στάθμευσης» θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 1η Ιουνίου 2012 και ώρα 20:00, στο φουαγιέ του Κέντρου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγγελάκη 13. Η Έκθεση παρουσιάζει το σύνολο των προτάσεων που προέκυψαν από ένα εντατικό εργαστήριο παραγωγής ιδεών για την υιοθέτηση εναλλακτικών δημόσιων χρήσεων σε θέσεις στάθμευσης, το οποίο διενεργήθηκε από το Εργαστήριο του μαθήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. καθώς και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, εργάστηκαν με στόχο την απόδοση του χώρου στάθμευσης ενός αυτοκινήτου (2x5 μέτρα) πίσω στους πολίτες, με τη μορφή μιας χρηστικής κατασκευής, ως φυσική προέκταση του αστικού χώρου κίνησης των πεζών. Ιχνηλατώντας την έννοια του ορίου ανάμεσα στη ροή πεζών και αυτοκινήτων, οι τελικές προτάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρηστικών παρεμβάσεων: από μια κιβωτό εν είδει εκθεσιακής πλατφόρμας με σκοπό να προβάλλει ορόσημα και να αναδείξει τις αρχές του καλού design, ως ένα «αστικό κιβώτιο» με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών των διερχόμενων περαστικών και από τις αποδομημένες μορφές αυτοκινήτων που μεταλλάσσονται σε καθιστικούς χώρους, μέχρι το παράδειγμα ηχητικών εγκαταστάσεων, με στόχο την αποκατάσταση της κατακερματισμένης ανθρώπινης επικοινωνίας».
Η Έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: καθημερινές 8.00 – 20.00.
Περισσότερες πληροφορίες για τις έξι προτάσεις: designark.blogspot.com
Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Επιστημονικός Υπεύθυνος της Έκθεσης, Λέκτορας στο Βιομηχανικό Σχεδιασμό του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Γιώργος Λιαμάδης, τηλ.             6981 930757      .