Σελίδες

Thessaloniki video tour

3/3/12

Το «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας ονειρεύεται η Τζαμάικα


 Το «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας ονειρεύεται η Τζαμάικα

  • 0
     





Όσοι πιστεύουν ότι την τελευταία διετία η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν πλανώνται πλάνη οικτρά. Υπάρχουν χώρες που μας έχουν για πρότυπο και ονειρεύονται να μας μοιάσουν! Οχι για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις μας βέβαια.
 
 Ονειρεύονται να έχουν κι αυτές την ίδια τύχη με μας. Να σπεύσει δηλαδή η διεθνής κοινότητα να τις διασώσει όπως διασώζει την Ελλάδα!
«Γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα. Αλλά αν καταφέρουμε να τραβήξουμε την προσοχή των άλλων χωρών ή του ΔΝΤ, θα είναι πιο εύκολο να βρούμε το δρόμο μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Τζαμάικας Πόρσια Σίμσον Μίλερ, η οποία αποβλέπει σε συνεργασία με το ΔΝΤ – έχει ήδη δρομολογήσει αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων προκειμένου να επιτύχει νέα συμφωνία με το Ταμείο.
Μια συμφωνία για ανταλλαγή τζαμαϊκανών ομολόγων συνολικής αξίας 7,8 δισ. δολαρίων με άλλα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και μικρότερου επιτοκίου, που συμφωνήθηκε το 2010, ναυάγησε εξ αιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης να παράσχει τα στοιχεία που της είχε ζητήσει το ΔΝΤ.
Η οικονομική κατάσταση στη χώρα της ρέγκε και του Γιουσεΐν Μπολτ είναι πολύ δύσκολη. Το δημόσιο χρέος της έφθανε στο 126% του ΑΕΠ της χώρας το 2011. Η Τζαμάικα βρίσκεται στην 8η θέση της κατάταξης με τις βαρύτερα χρεωμένες χώρες παγκοσμίως – υπολείπεται παρασάγγας της Ελλάδας, που το χρέος της εκτινάχθηκε πέρυσι στο 165%.
Η Ελλάδα όμως πάει για «κούρεμα» και το ίδιο ονειρεύεται για λογαριασμό της και η κυβέρνηση του Κίνγκστον. Γι’ αυτό και η τζαμαϊκανή πρωθυπουργός υιοθετεί μέτρα λιτότητας, αν και, όπως αποκαλύπτει, φοβάται ότι θα φέρουν κοινωνικές αναταραχές. Και η Τζαμάικα δεν έχει μόνο αγανακτισμένους πολίτες. Εχει και αγανακτισμένες συμμορίες των διαβόητων βαρόνων των ναρκωτικών
Η Σίμσον Μίλερ (είναι η τρίτη πρωθυπουργός και πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει από τον περασμένο Οκτώβριο) φοβάται συγκεκριμένα μήπως τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος δυσχεράνουν την εθνική προσπάθεια έλεγχου των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, που έχει εξαγγείλει.
«Πρέπει να προσέξουμε και να στηρίξουμε τους φιλήσυχους πολίτες, έτσι ώστε οι συμμορίες να χάσουν τον έλεγχο των περιοχών που εξακολουθούν να διατηρούν», είπε χαρακτηριστικά. Διότι οι ναρκοβαρόνοι επιβάλλουν το δικό τους νόμο σε συνοικίες ολόκληρες του Κίνγκστον, ενώ έχουν επεκτείνει την «προστασία» τους σε τουριστικές περιοχές στα νότια της χώρας. Και η τουριστική βιομηχανία είναι πολύ σημαντική για την Τζαμάικα – συμβάλλει κατά 10% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας.
Η σύλληψη του διαβόητου ναρκοβαρόνου Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ το Μάιο του 2010 επηρέασε θετικά τον τουρισμό στο νησί της Καραϊβικής, όπως σημείωσε η πρωθυπουργός Σίμσον Μίλερ.