Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/2/12

«Ο Μαρξ στο Σόχο» στο θέατρο Εγνατία

«Ο Μαρξ στο Σόχο» στο θέατρο Εγνατία









Ο Μαρξ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη! Ο Άγγελος Αντωνόπουλος έρχεται στο θέατρο Εγνατία με το έργο του Howard Zinn «Ο ΜΑΡΞ ΣΤΟ ΣΟΧΟ» .

Με αυτόν το μονόλογο, ο Ζιν, ένας από τους μεγαλύτερους αριστερούς διανοούμενους της εποχής μας, κατορθώνει, με απλότητα και σαρκασμό, να μας συγκινήσει όλους. Ο Μαρξ ζητάει από τις αρμόδιες αρχές του άλλου κόσμου να κατέβει για λίγο στη Γη, για να αποκαταστήσει το όνομα του, όπως λέει. Από λάθος, αντί να επιστρέψει στο Σόχο του Λονδίνου, όπου έζησε και πέθανε, βρίσκεται στο Σόχο της Νέας Υόρκης. Έχει μία ώρα. Με χιούμορ και άλλοτε με παράπονο, ο Μαρξ μιλάει για τη ζωή του, «ξεκαθαρίζει» τις περίφημες ρήσεις του, νοσταλγεί τους άλλους μεγάλους της εποχής (Ένγκελς, Μπακούνιν), και τελικά διαπιστώνει πως τίποτα δεν άλλαξε στον κόσμο τα τελευταία εκατό χρόνια. «Και λένε πως οι ιδέες μου έχουν πεθάνει».
Ο Μαρξ στο Σόχο, είναι μια ιστορική αναδρομή στις πολιτικές-κοινωνικές επαναστάσεις ανά τον κόσμο, με τη βοήθεια του στένσιλ και του σπρέι. Μια αναδρομή σε γεγονότα, σε ανθρώπους και σε κινήματα, τα οποία μας «σημαδεύουν» με τις πράξεις και το λόγο τους. Στα κινήματα βάσης που μας «δείχνουν» ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Ότι δεν υπάρχει δρόμος, το δρόμο τον φτιάχνουμε εμείς όταν δεν είμαστε θεατές και όταν διεκδικούμε με αγώνα και συνείδηση. Ότι υπάρχει ένα «ορατό νήμα» που συνδέει την αμφιβολία, την αγανάκτηση, την απορία, το μίσος την ελπίδα και τη θέληση για αλλαγή. Και ότι σε αυτό το παιχνίδι που λέγεται ζωή, με τις ανισότητες, την κεκαλυμμένη ελευθερία και δικαιοσύνη, ο καθένας μπορεί να ρίξει το δικό του λιθάρι για να πέσουν τα τείχη. Αφιερώνεται σε όλους όσους πέθαναν αγωνιζόμενοι με αξιοπρέπεια και για τους οποίους η «επίσημη ιστορία» δε μίλησε ποτέ.

Λίγα λόγια του Συγγραφέα
Έγραψα αυτό το έργο σε μια εποχή που η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχε φέρει μια σχεδόν καθολική ευφορία στον παραδοσιακό τύπο και τους πολιτικούς της χώρας [...] Ο καπιταλισμός και η ελεύθερη αγορά είχαν θριαμβεύσει. Ο Μαρξ ήταν στ’ αλήθεια νεκρός [...] Θέλησα να παρουσιάσω τον Μαρξ θυμωμένο με τη διαστρέβλωση των θεωριών του και τη σύνδεσή τους με τις σταλινικές ωμότητες. Έκρινα απαραίτητο να περισώσω τον Μαρξ όχι μόνο απ’ τους ψευτοσοσιαλιστές που εγκαθίδρυσαν αυταρχικά καθεστώτα σε διάφορα σημεία του κόσμου, αλλά και από όλους εκείνους τους συγγραφείς και πολιτικούς στη Δύση που επιχαίρουν για τον θρίαμβο του καπιταλισμού. Ήθελα να δείξω ότι η κριτική που ασκεί ο Μαρξ στον καπιταλισμό παραμένει στην ουσία της ορθή μέχρι σήμερα. Howard Zinn

Ο ΜΑΡΞ ΣΤΟ ΣΟΧΟ με τον Άγγελο Αντωνόπουλο στο Θέατρο Εγνατία Από την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου ΜΟΝΟ ΓΙΑ 8 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ !!!

Συντελεστές
Μετάφραση: Άρης Λασκαράτος
Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Δραματουργική επεξεργασία: Άγγελος Αντωνόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Ο ΜΑΡΞ ΣΤΟ ΣΟΧΟ
από την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου και για 8 μόνο παραστάσεις
Θέατρο Εγνατία:
Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Πλ. Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-225172

Πληροφορίες: 2310-428007
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 15 €- Φοιτητικό: 12€

Παραστάσεις:
Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο: 21.15 –Κυριακή: 20.00
Οργάνωση - Επικοινωνία: Culture Factory Α.Ε.